”Just nu bygger vi om vår webbplats. Välkommen åter vid ett senare tillfälle.”

Det är meddelandet som når dig som trots allt lyckats hitta Arvid Svenssons hemsida på nätet. Kusinerna Rikard och Fredrik Svensson, männen bakom investmentbolaget AB Arvid Svensson, har på Kopparbergsvägen i Västerås i tysthet byggt upp ett mångmiljardimperium som slår stora delar at Stureplanseliten med hästlängder.

38-årige Rikard och 49-årige Fredrik är barnbarn till metallhantverkaren Arvid Svensson, som tillsammans med sin far Johan Emil drev en verkstadsrörelse i en liten röd stuga i Grythyttan. Idag har familjeföretaget vuxit till en företagsgrupp som bland annat omfattar fastigheter, stålgrossister, tv-produktionsbolag, internettjänster och sportkläder.

AB Arvid Svensson har en bred portfölj av onoterade bolag, bland annat kapitalförvaltaren Case Investment, klocktillverkaren Sjöö Sandström, tv-produktionsbolaget Titan TV och medieinvesteraren Arvid Svensson & Ekstranda Media.

Arvid Svensson Invest har tunga innehav i en rad börsbolag, bland annat fastighetsbolagen Klövern och Balder samt it-bolaget Novotek och reklambyrån A-Com.

”Kusinerna Svensson syns sällan i rampljuset. Som investerare är de snarast att beteckna som doldisar”, skriver VA som dock menar att skenet alltså kan bedra.

ANNONS
ANNONS

Ifjol uppgick innehaven i investmentbolagen AB Arvid Svensson och Arvid Svensson Invest till över 3 miljarder kronor. Rikard och Fredrik berättar för tidningen att de delar på ansvaret och att de aldrig gör en investering om det inte råder ”full konsensus”. På papperet är det Fredrik Svensson som är vd och Rikard Svensson som är styrelseordförande.

”Vi har ingen uttalad strategi för hur vi ska fördela kapitalet. Men vi går mot strömmen och är utpräglade opportunister”, säger Fredrik till Veckans Affärer.

”Till skillnad från andra familjeföretag har vi inte en massa syskon och kusiner som är beroende av hur vi driver företaget. Principen har alltid varit att om man ska vara delägare ska man också lägga sin tid på firman.”

Tidningen kallar Rikard och Fredrik för en blandning mellan ”egensinniga småstadsgubbar och balla finanskillar”.

”Vi är gärna med i hundra år och utvecklar våra innehav. Men uppstår det en storaffär runt hörnet så kan vi göra affär imorgon”, säger Fredrik Svensson.