Lungcancer leder till cirka 1,8 miljoner dödsfall globalt varje år, vilket är flest av alla cancerformer. Nu hoppas forskarna att fler kan räddas genom att cancern upptäcks tidigare – med hjälp av urinprov. Ny forskning från University of Cambridge och Early Cancer Institute fokuserar på proteiner från så kallade “zombieceller”, som lever i kroppen men …
En ny studie upskattar att 151 miljoner psykiska diagnoser kan kopplas till förgiftning av bly från bensin – bara i USA. Studie publicerades på onsdagen i The Journal of Child Psychology and Psychiatry. Den stora exponeringen beror på att bly brukade vara en del av bensinen under stora delar av 1900-talet. Först på 1980-talet började bly …
Ny forskning visar att spikprotein från covid-19 stannar i kroppen i flera år, vilket kan vara en förklaring till det som kallas för postcovid eller långtidscovid. “Vår nya studie visar att SARS-CoV-2 spikprotein ackumuleras och kvarstår i kroppen i åratal efter infektion, särskilt i skalle-hjärnhinne-hjärnaxeln, vilket kan leda till long covid. mRNA-vacciner hjälper men kan …
En timmes promenad om dagen kan leda till ett så mycket som elva år längre liv. Så här har forskarna räknat. Australiensiska forskare har kommit fram till att du som rör på dig en timme genom exempelvis en promenad utomhus, får ett sex timmar längre liv. MISSA INTE: Lika hög skatt på el som cigaretter …
Stockholmsbörsen avslutade veckan i rött – allra värst gick det för läkemedelsbolagen som föll tungt på nyheterna om Robert F. Kennedy som USA:s hälsominister. Federal Reserve-chefen Jerome Powell talade klarspråk i går kväll och sade att inte är bråttom att sänka räntan. Det bäddade för en sur börsdag i Stockholm, och så blev också fallet. …
En vaccinmotståndare som hälsominister är inget vidare för vaccinbolag – som rasade på börsen efter nyheterna om att Trump vill ha Robert F. Kennedy som hälsominister. Robert F. Kennedy, eller RFK som han ofta kallas, har sedan covid-19-pandemin varit en av USA:s mest profilerade vaccinkritiker, eller konspirationsteoretiker, beroende på hur man ser på saken. USA:s …
Ett chip i hjärnan som svarar på mejl och sms. Tekniken med hjärnimplantat är redan här – nu gäller det bara att övertyga den stora massan om att ta den till sig. Bli del av AI – bokstavligen talat. Genom ett litet chip i hjärnan – där du utan att använda smartphones eller datorer kan …
Novo Nordisk försäljning av succémedicinen mot fetma, Wegovy, går bättre än väntat. Då rusar bolaget på Köpenhamnsbörsen. Det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk lämnade kvartalsrapport på onsdagen som i stora drag var i linje med förväntningarna, med en vinst på 27,3 miljarder danska kronor, strax över analytikerestimaten från LSEG på 26,95 miljarder danska kronor, rapporterar CNBC. …
“Fake news” är en plåga som är svår att stoppa. Men forskarna har nu framgång med att applicera epidemiologiska modeller på fenomenet, och det visar sig att spridningen är mycket likt ett virus. Vi är väl alla medvetna om vid det här laget att desinformation sprider sig i samhället och förpestar det offentliga samtalet, inklusive …
Det handlar bara om om en ynka timme. Men när klockan ställer om till vintertid drabbas ändå många av oss av panik. Så här vinner du kampen om tiden. För Sverige gäller den sista söndagen i oktober när klockan vrids tillbaka en timme. Då är det officiellt vinter – åtminstone i tidens värld. Debatterna har …
En svag delårsrapport har fått ett av de life science-bolagen på Stockholmsbörsens large cap-lista att falla tvåsiffrigt. Dagens rapportskörd präglas framför allt av starka rapporter från storbankerna Swedbank och Handelsbanken. Men bland de rapporterande storbolagen finns det även en förlorare som sticker ut. Life science-bolaget AddLife (börskurs AddLife) rasar efter dagens delårsrapport och har på …
Carl von Linné blev inte miljonär på sin vetenskapliga forskning. Men hans entreprenörsskap påverkade en hel värld. Carl von Linné är utan tvekan en av Sveriges mest framstående vetenskapsmän och en av Uppsala universitets mest berömda professorer genom tiderna. Hans bidrag till naturvetenskapen, särskilt inom botanik och taxonomi, har haft en genomgripande betydelse för vetenskapens …
Fetma kostar den brittiska vården över 11 miljarder pund årligen. Nu inleds en stor studie med fetmaläkemedel från Eli Lilly för att få ner långtidssjukskrivningen som blivit en stor bromskloss i ekonomin. Den stora studien kommer att ledas av University of Manchester och omfattar 3 000 deltagare, uppger Reuters. Eli Lilly investerar i Storbritannien Detta …
Det danska bioteknikbolaget Zealand Pharma fokuserar på nästa generation av fetmaläkemedel med en ny och innovativ behandling. Denna kan komma att utmana på den konkurrensutsatta marknaden. Zealand Pharma riktar in sig på nästa generation av fetmaläkemedel i en marknad med hård konkurrens där tungviktare som danska Novo Nordisk och amerikanska Eli Lilly dominerar. Det finns …
Nobelpriset i kemi ges till trio av forskare, David Baker, Demis Hassabis och John M. Jumpe, som använde artificiell intelligens för att “knäcka koden” för nästan alla kända proteiner, rapporterar Nobelstiftelsen på onsdagen. David Baker tilldelas priset för ”datorbaserad proteindesign” och Demis Hassabis och John M. Jumpe för ”förutsägelser av proteinstrukturer”. “Betydelsen av årets pris …
Börsen backade på tisdagen, men börsraket drog kraftigt mot strömmen. Efter en övertecknad emission ökade aktien 14 procent. Vicore Pharma gick kraftigt mot strömmen på tisdagen och stack ut som dagens stora börsraket. Efter en övertecknad företrädesemission rusade aktien, samtidigt som OMXS30 backade en halv procent. “Bolaget företrädesemission blev övertecknad och företaget tillförs cirka 782 …
De amerikanska forskarna Victor Ambros och Gary Ruvkun tilldelas årets första Nobelpris, för deras banbrytande upptäckt av mikroRNA. Utvecklingsbiologen Victor Ambros och molekylärbiologen Gary Ruvkun får Nobelpriset i medicin för upptäckten av mikro-RNA, som hjälper till att reglera vilka gener som kommer till uttryck. “De upptäckte att mikroRNA, en ny klass av mycket små RNA-molekyler, …
Troféjakt är big business på många håll i världen. Så pass stort att det är värt att skapa hybrider genom kloning som sedan sätts ut att jaga. Marco Polo argali-fåret lever normalt i Centralasiens bergsområden och är en hotad och skyddad djurart. Det stora fåret kan väga över 135 kilogram och ha horn som mäter …
Ät hälsosamt, sov bättre, motionera mer. Det är några sätt som får oss att leva längre. Nu visar en ny studie att vi faktiskt kan minska den biologiska åldern med flera år genom att följa några hållpunkter. Det kanske viktigaste vi kan göra för att leva långa hälsosamma liv är ett stressa mindre. Det står …
Pfizer drar tillbaka läkemedlet Oxbryta mot sicklecellssjukdom efter att man upptäckt en misstänkt koppling till förhöjd risk för komplikationer och dödsfall. Läkemedlet dras tillbaka på samtliga marknader och avbryter alla studier relaterade till behandlingen. Detta då nya kliniska data visat att fördelarna inte överväger riskerna vid användning, uppger bolaget enligt Reuters. Företaget meddelar att datan …
Höga priser på ozempic beror på problem i det amerikanska sjukvårdssystemet, enligt Novo Nordisk. “Girighet, girighet, girighet”, svarar senatorn Bernie Sanders. Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisks vd Lars Fruergaard Jörgensen grillades under tisdagen i timmar i den amerikanska senaten på grund av höga läkemedelspriser i landet. Ordförande i kommittén HELP (Health, Education, Labor and Pensions …
En besvikelse för AstraZenecas läkemedelskandidat Dato-DXD får bolaget att tappa en dryg 1 procent på börsen på måndagen. Den svensk-brittiska läkemedelsjätten AstraZeneca (börskurs AstraZeneca) skickade ut ett pressmeddelande på måndagen kring det nya cancerläkemedlet Datopotamab deruxtecan (Dato-DXD), ett som de utvecklar med japanska Daiichi Sankyo. En fas-3-studie visar att effekterna av läkemedlet inte visar några …
“Imponerande” säger den ena banken. “Börjar se dyr ut” säger den andra. Bilden av Investor-aktiens potential är helt olika mellan storbankerna Handelsbanken och Swedbank. Det handlar om Investors (börskurs Investor) innehav i läkemedelsbolaget SOBI (börskurs SOBI) som fokuserar på att utveckla läkemedel för så kallade sällsynta sjukdomar. Positiva studieresultat från Investor-aktien För ett par veckor …
Fetma-bolagens börsresor under senare år har varit några av de bättre aktierna att ta rygg på. Nu är ytterligare ett miljardbolag i sektorn på väg att göra börsentré. Danska Novo Nordisk och amerikanska Eli Lily tillhör några av börsen största vinnare den senaste femårsperioden. I skuggan av AI-trenden har nämligen bantningstemat, eller fetma-bolagen, haft sin …
Forskningen går framåt i en rasande fart och optimismen runt AI i vården är stor. Men hur säkert är det att släppa in de intelligenta algoritmerna i våra känsligaste verksamheter? Om den pågående AI-boomen, som redan gör ett stort avtryck på vården, ska vara med och rädda vården krävs viss försiktighet – annars kan skadorna …
Socialstyrelsen menar att kunskapen om biverkningarna av nya läkemedel som används vi behandling av obesitas, även känt som fetma, är liten. Trots det ökar behandlingarna av barn och unga. “Det är positivt att fler får hjälp”, säger Socialstyrelsens Maria State som är farmaceut och chef på myndighetens analysavdelning, rapporterar Läkemedelsvärlden. Myndighetens statistik visar att allt …
Nätapoteket Apotea förbereder en börsnotering sent i år eller i början av nästa år, rapporterar Breakit med hänvisning till källor. Apotea värderades till 5,5 miljarder kronor i investmentbolaget Creades (börskurs Creades) senaste kvartalsrapport. Creades äger 5 procent av Apotea. “Det beror såklart på marknadsklimatet men huvudspåret är att notera innan jul”, säger en av källorna …
Elon Musks Neuralink, som utvecklar ett chip som interagerar med hjärnan, meddelade på tisdagen att deras implantat som återställer synen hos blinda fick ett regulatoriskt genomslag i USA. FDA, som är myndigheten som godkänner eller avslår medicinska apparater och preparat, har designerat Neuralinks implantat Blindsight (“blindsyn” på svenska) som en “genombrotts-apparat”, rapporterar Reuters. Det tilldelas …
Den som är född under andra halvan av 1900-talet är också van med att människor i världen generellt sett får det bättre. Mindre svält och bättre möjligheter. Men de senaste åren har tagit en sorglig vändning. Världens utveckling tog i mångt och mycket ett språngsteg i början av det innevarande seklet. Men de senaste fem …
Resistenta bakterier har länge varit ett problem som orsakar mycket svårbehandlade infektioner. Tyvärr är det fortfarande ett växande problem – och om 25 år tror man att det skördar 70 procent fler liv än det gör i dag. En ny studie visar att dödsfallen som går att knyta direkt till resistenta bakterier kommer att öka …
Förra veckan presenterade techjätten sin nya produktlinje – det kommer en ny iPhone, en ny klocka och nya AirPods. Marknaden hade fullt upp med att granska de efterfrågade AI-funktionerna, men Apple hade fler ess i rockärmen. Sedan 2023 har artificiell intelligens fullkomligt exploderat – både i våra liv och på världens marknader. De stora techjättarna …
Har du också andats ut och tänkt att vi är fria från Covid-19? Nya studier oroar forskarna, då det verkar som att de långvariga konsekvenserna kan fortsätta plåga oss en lång tid framöver, bland annat i form av demens. Forskarna oroar sig för att långvariga kognitiva svårigheter efter Covid-smitta kan vara ett tecken på att …
Visst att man tappar kalorier på att spy – men det var nog inte tanken bakom Roche fetmapreparat. Bolaget faller nu på börsen efter att en studie med stora biverkningar presenterats. Den schweiziska läkemedelsjätten Roche faller på börsen på torsdagen efter att företaget visat resultat kring sin läkemedelskandidaten CT-996 där de flesta patienterna uppges ha …
Ett bantningspiller som lovar dig viktnedgång. Ja, du har läst det i rubrikerna förut – men den här gången verkar det vara något som faktiskt fungerar. Viktminskningsläkemedlet Ozempic har vunnit stor popularitet bland världens överviktiga, men den höga kostnaden och den injektionsbaserade behandlingen har skrämt bort tänkbara användare. Nu presenterar Novo Nordisk en lösning som skulle …
Det svenska medicin- och säkerhetsteknikföretaget har rusat på börsen senaste åren. Frågan är om kursraketens framtida utveckling bäst växer i sin nuvarande form eller om bolaget ska klyvas i två? Företaget det handlar om är Sectra (börskurs Sectra). Upp 47 procent i år och drygt 350 procent senaste fem åren. Kursraketen “ett av börsens finaste …
Privata Affärer ser köpläge i investmentbolaget Linc efter att bolaget tappat stort i det breda börsfallet i augusti och början av september. Investeringar i små och medelstora bolag inom Life science är ingen lätt sak. Men genom ett investmentbolag kan man som investerare få exponering mot den svåra marknaden och tillgå investmentbolagets spetskunskap på området. …
Iphone 16. I går kväll var det dags för Apples vd Tim Cook att avtäcka Apples senaste iPhone för världens konsumenter och investerare. En av nyheterna som avslöjades sänker i dag flera danska börsbolag. Det har tisslats och tasslats ett tag inför Apples nya släpp av sin senaste iPhone med nummer 16 i produktnamnet. Många …
Astra Zeneca faller med 5 procent och drar ner OMXS30:s öppning på tisdagen. Orsaken är att resultaten av en klinisk studie ser ut att landa i en stor besvikelse. Reuters rapporterar på morgonen att Astra Zeneca (börskurs Astra Zeneca) har presenterat svaga resultat i en studie av en ny behandling mot lungcancer. I en jämförelse …
Aktiespararna har hittat en köpvärd aktie som bland annat gynnas av trenden med ökad robotkirurgi. Nära 30 procents uppsida ser man i medicinteknikbolaget som haft ett kämpigt 2024 på börsen. Det handlar om First North-listade Göteborgsföretaget Surgical Science (börskurs Surgical Science). Två affärsområden Bolaget som grundades 1999 är verksam inom det växande vårdfältet digitalisering och …
EQT Private Capital Asia köper hälsovårdsbolaget Gebbs Healthcare Solutions, enligt ett pressmeddelande. Gebbs Healthcare Solutions är ett amerikanskt bolag inom intäktshantering och fakturahantering för hälsovårdssektorn. Bolaget grundades 2005 och har runt 13 000 anställda primärt i USA, Indien, Dominikanska republiken och Filippinerna, enligt Nyhetsbyrån Direkt. EQT-fonden BPEA Private Equity Fund VIII är investerad till 70-75 procent …
En närståendes suicid är bland de värsta katastrofer man kan drabbas av. Ändå finns det väldigt lite stöd att få från samhället. Om man räknar in de fall av dödligt våld där gärningspersonen är densamma som offret, så skulle det motsvara 92 procent av alla fall av dödligt våld i Sverige. Siffran kommer från Björn Eklund, …
Life science är ingen liten sak i Sverige. Intresset för såväl forskningen, företagande och investeringar har banat väg för tusentals Life science-bolag – och det finns mycket som talar för att det är en marknad med framtiden på sin sida. Life science-marknaden är i stark tillväxt och det bedöms fortsätta. Enligt marknadsanalyser väntas den årliga tillväxten …
Fejk-Ozempic sprids över världen, och mycket talar för att det är en global kriminell organisation som ligger bakom. Det är inte ovanligt att fejkade kopior också börjar spridas när något nytt globalt fenomen tar fart. Men när ett sådant fenomen är läkemedel, så kan konsekvenserna bli livsfarliga. Viktminskning på 15 procent Dagens PS har tidigare …
När man lyfter upp medicinskt testosteron i dagsljuset visar det sig att bieffekterna är besvärliga. Ändå ökar populariteten när fullt friska män världen över söker en quick fix på vissa av livets utmaningar. Män världen över som vill återvinna ungdomliga egenskaper vänder sig allt oftare till medicinskt testosteron, även känt som anabola sterioder, som ett …
Kinesisk polis har gripit fem nuvarande eller tidigare anställda hos den svensk-brittiska läkemedelsjätten AstraZeneca i landet. Det rör sig om två olika utredningar, en som rör företagets insamling av patientdata och om de kan ha överträtt kinesiska dataskyddslagar. Personerna är också misstänkta för delaktighet av smuggling av en levercancermedicin som inte är godkänd på den …
För att stärka Sveriges konkurrenskraft och svensk innovation föreslår regeringen en satsning på 6,5 miljarder till forskning inom banbrytande teknik. Regeringen menar att innovation är avgörande för Sveriges konkurrenskraft, välstånd och förmåga att hantera samhällsutmaningar i hela landet. Därför skjuter man nu till extra resurser till banbrytande svensk forskning. “Ingenjörslandet Sverige måste ligga i framkant. …
Psykiatriska sjukhus som låser in patienter utan hälsoskäl för att göra vinst. Den skräckhistorien verkar ha varit verklighet i USA hos företaget Acadia Healthcare. New York Times rapporterar om en riktig skräckhistoria om psykvården i USA. Det rör sig om det börsnoterade bolaget Acadia Healthcare, en av USA:s största kedjor av psykiatriska sjukhus. Där har …
Danmarks ekonomi kommer att ha en tillväxt på 1,8 procent under 2024, enligt en prognos från Danske Bank. Hälften kommer från Novo Nordisk, enligt samma analys. Det är en justering nedåt från Danske Banks ekonomer från den tidigare prognosen om en tillväxt på 2,1 procent. Sänkningen har dock också att göra med en uppjustering av …
Getinge faller på börsen efter att ha gjort en avskrivning på 480 miljoner relaterade till lagöverträdelser i Brasilien. Medicinteknikbolaget Getinge (börskurs Getinge) har gjort en avsättning på 240 miljoner brasilianska real, motsvarande cirka 480 miljoner kronor, för kostnader i samband med förhandlingar med den brasilianska federala myndigheten Comptroller General of the Union (CGU), rapporterar nyhetsbyrån Finwire …
Ett vaccin som ger dig immunitet mot alla varianter och mutationer av influensa för resten av livet. Låter det för bra för att vara sant? Amerikanska forskare menar att det snart kan vara verklighet. Ny forskning från ett universitet i Oregon påvisar en lovande utveckling för ett universellt influensavaccin. Ett vaccin som du bara behöver ta …
Resultaten från fas 3-studien för läkemedelskandidaten blev en besvikelse. Då kollapsar forskningsbolaget Infant Bacterial Therapeutics, aktien är ned 75 procent på börsen. Infant Bacterial Therapeutics, IBT (börskurs IBT) meddelade på fredagskvällen att resultaten från en fas 3-studie med läkemedelskandidaten IBP-9414 inte kunnat visa signifikanta effekter kring studiens två primära effektmått. Läkemedlet är tänkt som en …
Lungcancer leder till cirka 1,8 miljoner dödsfall globalt varje år, vilket är flest av alla cancerformer. Nu hoppas forskarna att fler kan räddas genom att cancern upptäcks tidigare – med hjälp av urinprov. Ny forskning från University of Cambridge och Early Cancer Institute fokuserar på proteiner från så kallade ”zombieceller”, som lever i kroppen men …
Ny forskning visar att spikprotein från covid-19 stannar i kroppen i flera år, vilket kan vara en förklaring till det som kallas för postcovid eller långtidscovid. ”Vår nya studie visar att SARS-CoV-2 spikprotein ackumuleras och kvarstår i kroppen i åratal efter infektion, särskilt i skalle-hjärnhinne-hjärnaxeln, vilket kan leda till long covid. mRNA-vacciner hjälper men kan …
Forskare har identifierat ett möjligt samband mellan hjärtsjukdomar och artificiella sötningsmedel och menar att livsmedelstillsatser inte bör ses som hälsosamma alternativ till socker. I en ny studie, som har publicerats i den medicinska tidskriften BMJ, har forskare undersökt data om över 100 000 vuxna i Frankrike med en medelålder på 42 år, det rapporterar Bloomberg. …