Bidens program halverade barnfattigdom

Uppdaterad: 15 sep. 2021Publicerad: 15 sep. 2021
USA
President Bidens administration har beslutat att svartlista fem Ryssland-vänliga företag i Kina. (Foto: TT)

I juli lovade Joe Biden att USA ska genomgå “den största minskningen av barnfattigdom som någonsin gjorts under ett års tid”.  För många lät det ihåligt – men nu verkar man lyckas.

ANNONS
ANNONS

Redan när Biden höll sitt tal i juli hade barnfattigdomen hunnit minska med 41 procent från normala nivåer, enligt The Economist.

Ett paket av ekonomiska reformer ligger bakom lyftet. Dels handlar det om coronainsatser som stödpaket till företag, stimulanspengar till familjer och ett mer generöst stöd till arbetslösa.

Dels handlar det om USA:s nya skatteavdrag för barnfamiljer. Regeringen har designat om avdraget så att utbetalningarna blir månatliga.

Avdraget är både större än tidigare och progressivt. Familjer med höga inkomster får mindre avdrag än familjer med låga inkomster.

Färre barn går hungriga

Forskare från Columbia University har beräknat att om de här insatserna inte hade kommit till stånd, så hade barnfattigdomen legat på 20 procent, medan den nu är 11,9 procent.

Det innebär att tre miljoner amerikanska barn har sluppit fattigdom jämfört med normaltillståndet, enligt studien.

Andelen barn som svarar att de inte har fått tillräckligt att äta den senaste veckan har minskat från 13,7 procent till 9,5 procent.

De amerikanska siffrorna över andelen fattiga barn har länge legat på en ovanligt hög nivå jämfört med andra OECD-länder. USA har också satsat en mindre andel av BNP på barnfamiljer, 0,6 procent jämfört med 2,1 procent i resten av OECD.

Når inte alla

Samtidigt blir Bidens program kritiserat. Dels tjänar inte alla fattiga barnfamiljer tillräckligt mycket för att behöva betala skatt och då kan de inte kan bli föremål för skattelättnader. Dels har regeringen ännu inte gjort tillräckligt för att informera de familjer som har rätt till avdrag.

Av 67,6 miljoner barn som antagligen har rätt till insatser är det än så länge bara 61 miljoner som inkluderas.

Dessutom finns det familjer som befarar att bli av med sina uppehållstillstånd om de tar del av stödet.

Men trots problem har reformen med skatteavdrag för barnfamiljer har fått så stort genomslag på så kort tid att flera demokrater argumenterar för att systemet måste bli kvar permanent.

Läs också:

Studie: Ekonomisk utsatthet stor bland barn i Sverige
Barnarbetet ökar för första gången på 20 år

ANNONS
ANNONS