En ny teknik gör det möjligt att sälja flera veckor gamla skaldjur som om de vore färska. Nu inleder Livsmedelsverket en granskning av en butik för att konserverade och gasinpackade räkor har marknadsförts som nyfångade.

ANNONS

Mannen som anmälde butiken misstänkte att de ”färska” räkorna hade varit frysta, skriver Dagens Industri. Han reagerade på att de såldes för 149 kronor kilot, vilket han tyckte var orimligt billigt.

Priset på färska räkor har nämligen skjutit i höjden ordentligt och på Göteborgs fiskauktion har dagspriser på 600 kronor kilot inte varit ovanligt.

När miljöförvaltningen unersökte räkorna kom man snart fram till att räkorna inte hade varit frysta. Däremot hade de legat i en lake med konserveringsmedel, silats och förpackats tillsammans med livsmedelsgas. Anmälan har skickats vidare till Livsmedelsinspektionen, som har inlett ett ärende.

”Om man tillsätter konserveringsmedel så är det konserverade räkor. Och att likställa den här typen av konserverad produkt med färska räkor är att avsiktligt vilseleda konsumenterna”, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket till GP.

Läs också:

ANNONS
ANNONS

Ny varning: Sälmask i 60 procent av svensk torsk

Ny matbomb på Ica: vd dementerar köttfusket