Dagens PS

Gamla gasade räkor såldes som nya - handlare utreds

Räkor Västkusten
Priset på räkor stiger rejält på Västkusten. Nu säljs "gasade räkor som färska" (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 sep. 2021Publicerad: 02 sep. 2021

En ny teknik gör det möjligt att sälja flera veckor gamla skaldjur som om de vore färska. Nu inleder Livsmedelsverket en granskning av en butik för att konserverade och gasinpackade räkor har marknadsförts som nyfångade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mannen som anmälde butiken misstänkte att de “färska” räkorna hade varit frysta, skriver Dagens Industri. Han reagerade på att de såldes för 149 kronor kilot, vilket han tyckte var orimligt billigt.

Priset på färska räkor har nämligen skjutit i höjden ordentligt och på Göteborgs fiskauktion har dagspriser på 600 kronor kilot inte varit ovanligt.

När miljöförvaltningen unersökte räkorna kom man snart fram till att räkorna inte hade varit frysta. Däremot hade de legat i en lake med konserveringsmedel, silats och förpackats tillsammans med livsmedelsgas. Anmälan har skickats vidare till Livsmedelsinspektionen, som har inlett ett ärende.

”Om man tillsätter konserveringsmedel så är det konserverade räkor. Och att likställa den här typen av konserverad produkt med färska räkor är att avsiktligt vilseleda konsumenterna”, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket till GP.

Läs också:

Ny varning: Sälmask i 60 procent av svensk torsk

Ny matbomb på Ica: vd dementerar köttfusket

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS