Dagens PS

Small Cap

Small cap
Trots risken kan investeringar i Small Cap-företag erbjuda möjligheter till högre avkastning om företagen lyckas med sin tillväxtstrategi. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 jan. 2024Publicerad: 13 dec. 2023

Small Cap på Stockholmsbörsen refererar till den del av aktiemarknaden där mindre företag är noterade.

Termen “Small Cap” är en förkortning för “Small Capitalization” och används för att beskriva företag med en relativt låg marknadsvärdering. Dessa företag är vanligtvis mindre än både Large Cap- och Mid Cap-företag när det gäller marknadsvärde, men är samtidigt tillräckligt stora för att vara en del av Stockholmsbörsen index, till skillnad från listor för tillväxtbolag som exempelvis First North.

Small Cap-företag kan vara mer dynamiska och har oftast högre tillväxtpotential, men de kan också vara mer riskfyllda eftersom de ofta har mindre etablerade verksamheter och kan vara mer sårbara för marknadssvängningar.

Investeringar i Small Cap-aktier anses ibland vara mer spekulativa och kräver vanligtvis en högre riskaptit från investerare. Trots risken kan investeringar i Small Cap-företag erbjuda möjligheter till högre avkastning om företagen lyckas med sin tillväxtstrategi. Det är dock viktigt att notera att Small Cap-marknaden kan vara volatil, och det är viktigt för investerare att göra noggranna analyser och utvärdera riskerna innan de investerar i dessa mindre företag.

Klicka dig vidare till det börsbolag du vill se mer information om: