Dagens PS

Amerikansk inflationsbesvikelse för Powell igen

Fed
Jerome Powell fortsätter att få något sämre inflationssiffror än vad han nog skulle önska för att kunna börja sänka den amerikanska räntan (Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 mars 2024Publicerad: 12 mars 2024

Så var det återigen dags för siffran som kan sätta både världens låntagare och börser i rejäl gungning. Det amerikanska inflationsutfallet för februari.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även den här gången blev det en besvikelse.

Alla siffror något över förväntan

KPI-inflationen för januari landade på 3,1 procent vilket Dagens PS då rapporterade om som en miss då marknaden hade hoppats att siffran skulle landa under tre för första gången sedan mars 2021.

Den här gången spår marknaden och experterna att januarinivån upprepas, det vill säga 3,1 procent återigen, enligt bland annat CNBC. Resultatet blev 3,2 procent, alltså något högre.

Kärninflationen, ett mått som utesluter exempelvis mat och energi som varierar mer i pris, som FED sägs lägga störst vikt vid hade en förväntan om 3,7 procent, ned från 3,9 procent i januari. Även den landande 0,1 högre dvs 3,8 procent.

Brukar få stor påverkan på börsen

“Förväntningarna på FED enligt marknadsprissättningen är en första räntesänkning i juni men inflationsutfallen har haft en stor marknadspåverkan de senaste månaderna även vid små avvikelser från konsensusförväntningarna. Så vi får se om de blir ett skifte i förväntan under eftermiddagen”, sa Tommy von Brömsen, strateg på Handelsbanken, sa i sin morgonrapport.

Den direkta reaktionen på Stockholmsbörsen blev sval med knappt någon riktningsförändring alls. Den 10-åriga amerikanska räntan steg marginellt.

ANNONS

“Det här är återigen en besvikelse” säger Claes Måhlen, Handelsbankens chefsstrateg, i DiTV direkt efter siffran kom.

Läs mer:

Inflationen faller i Eurozonen

Amerikanska skräcksiffran dödar hoppet om räntesänkning i närtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS