Dagens PS

Spionage mot Volvo Cars och Scania – rättegång

Taavi Tuula, den misstänktes försvarsadvokat, och mannen som misstänks för spionage anländer till rättegången i Göteborgs tingsrätt. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Taavi Tuula, den misstänktes försvarsadvokat, och mannen som misstänks för spionage anländer till rättegången i Göteborgs tingsrätt. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 aug. 2021Publicerad: 29 aug. 2021

Rättegång har nu inletts mot en spionmisstänkt konsult som jobbat för Volvo Cars och Scania. Mannen ska under flera års tid ha bedrivit spionage och sålt uppgifter från företagen till en rysk diplomat och underrättelseofficer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var 2019 som Säpo slog till mot den spionmisstänkte 47-åriga mannen mitt under ett möte med diplomaten, som Säpo pekar ut som underrättelseofficer.

Misstankarna om spionage består i att mannen ska ha överlämnat uppgifter han kommit åt under sitt arbete som konsult på Volvo Cars och Scania, skriver Ny Teknik.

I fallet med Volvo Cars ska mannen ha lämnat över källkod som funnits på hans egen dator, tillsammans med instruktioner om hur koden kan köras utanför företagets verksamhet.

På Scania ska han ha laddat ned ett antal pdf-filer på en usb-stcka som han sedan kan ha överlämnat

Säpo har gjort bedömningen att de uppgifter som samlats in kan vara ett hot mot rikets säkerhet om de hamnar i händerna på främmande mak, men vilken sorts uppgifter det handlar om är inte offentligt.

I februari i år kunde mannen åtalas för spioneri, eller i andra hand olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Idag inleddes huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt.

Mannen har tidigare varit verksam vid en av de mest välkända tekniska högskolorna i Sverige, för att sedan erbjuda konsultverksamhet inom teknik och it. Under sitt arbete med självkörande bilar för Volvo Cars och Scania ska han ha kommit över uppgifter som är av intresse för främmande makt.

Mannen nekar till brott.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS