Dagens PS

Svenska försvaret i stor Nato-övning

Försvarsmakten
Under första halvan av mars deltar det svenska försvaret i storövningen Nordic Response 24 som är den del av en stor Nato-ledd övningsinsats. (Foto: Försvarsmakten/Jesper Sundström)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Under första halvan av mars, deltar 4 500 man ur det svenska försvaret i den stora militära övningen Nordic Response 24 i norra Sverige

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha genomfört övningen Vintersol, laddar nu det svenska försvaret för att delta i vårens stora gemensamma övning Nordic Response 24 i norra Finland, Sverige och Norge.

Övningen utspelar sig 4-15 mars och är en del av Natos stora övningsserie Steadfast Defender 24, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Försvarets övning
Under Vintersol samövade markförbanden vinterstrid för att kunna verka i den subarktiska miljön på Nordkalotten. (Foto: Försvarsmakten/Foto: David Luttu Carr)

Syftet är att tillsammans med Norge, Finland och Danmark samöva försvaret av Norden, samt träna på att kunna ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Natos verksamhet.

Anfall mot Norge

Den svenska brigaden kommer ingå i en finskledd svensk-finsk division, som gemensamt ska anfalla i nordlig riktning från finska Lappland och in i Norge.

“Nordkalotten har fått en ökad betydelse på grund av att Ryssland har betydande styrkor på Kolahalvön”, säger överste Gustaf Dufberg, chef för Norrbottensbrigaden. “Vid en försämrad säkerhetssituation kommer man behöva behärska Nordkalotten för att kontrollera transatlantiska länken”.

Försvaret
Överste Gustaf Dufberg, chef för Norrbottensbrigaden, ser Nordic Response som en logistisk utmaning. (Foto: /Försvarsmakten/David Kristiansen)
ANNONS

Övningen omfattar drygt 20 000 deltagare på land, till sjöss och i luften. Deltagarna kommer från 14 nationer varav omkring 4500 är svenska soldater, officerare och civilanställd personal.

Av de 4500 svenska deltagarna från försvaret, tillhör cirka 3000 personer markförband som utgörs av en brigadstridsgrupp som organiseras tillsammans med en finsk armédivision.

ANNONS

Senaste nytt

Flygvapnet deltar

Flygvapnet deltar med totalt 1400 personal från alla svenska flygflottiljer. Förutom basförband, deltar fyra stridsflygdivisioner, en helikopterskvadron samt transportflyg och specialflyg.

Övningsområdet kommer vara spritt över nordligaste Sverige med stor ökad militär närvaro både på mark, på väg och i luften. Så bor du i området, vet du vad du kan förvänta dig under mars 14 första dagar.

Läs mer:

Om övningen här.

Nytt svenskt stödpaket til Ukraina (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS