10 procent av varorna saknas i svenska Ikeavaruhus. Både råvarubrist och transportkrisen ligger bakom bristen. Men det går inte att säga när efterfrågade varor kommer att komma in, när förseningaarna av de globala transporterna fortsätter. 

ANNONS

Stor efterfrågan, råvarubrist och globala störningar i transportsystemen har lett till att Ikea saknar omkring 10 procent av varorna i sitt vanliga sortiment. Över 1000 olika varor fattas, inte bara i Sverige, utan också i bland annat Norge och Storbritannien.

– Våra kunder som kommer hit och planerat vi ber dom att kolla på vår hemsida om produkten finns hemma och den vanligaste frågan är när kommer det bli bättre och det är jättesvårt eftersom det här är ett problem som vi har i större delen av världen, alla som är i behov av sjötransporter, säger Miki Tabakovic, varuhuschef för Ikea i Jönköping, till Göteborgs-Posten.

Vanligtvis kan Ikeas kunder välja mellan omkring tiotusen olika produkter och möbler i Ikeas varuhus, men nu råder företaget kunder att kolla på nätet vilka produkter som finns inne för att inte riskera att åka till varuhuset i onödan.

Transportkrisen är en viktig orsak, men också en ökad efterfrågan från kunderna. Dessutom råder det brist på råvaror til följd av pandemin.

ANNONS
ANNONS

Läs mer:

Experter: Varselvåg hotar i fraktkaoset
Ikea testkör framtidens varuhus