Dagens PS

OMXSPI

OMXSPI
OMX Stockholm PI väger samman värdet på alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 01 juni 2023

OMXSPI står för OMX Stockholm PI (Price Index), och det är en av de viktigaste aktieindexen som används för att mäta utvecklingen på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm). Det representerar den samlade prisutvecklingen för alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen.

Nasdaq Stockholm OMXSPI inkluderar ett brett spektrum av företag från olika sektorer och marknadskapitaliseringar. Indexet används som en referenspunkt för att bedöma hur aktiemarknaden som helhet utvecklas. OMXSPI inkluderar både Large Cap-, Mid Cap- och Small Cap-företag, vilket ger en bred bild av den svenska aktiemarknaden.

Aktieindex som OMXSPI används ofta av investerare, analytiker och fondförvaltare för att jämföra prestandan hos olika portföljer och för att bedöma övergripande marknadstrender. OMXSPI beräknas utifrån de totala marknadsvärdena av de ingående företagens aktier och tar hänsyn till prisförändringar och utdelningar från dessa aktier.

Det är viktigt att notera att OMXSPI är ett prisindex, vilket innebär att det endast tar hänsyn till prisrörelser och inte inkluderar utdelningar. För en totalavkastningsmätning kan investerare också titta på index som inkluderar utdelningar, till exempel OMXSPI Gross Total Return (OMXSGITR).

Klicka dig vidare till det börsbolag du vill se mer information om: