Den här veckan inleddes rättegång mot 14 näringslivsprofiler efter misstanke om insiderbrott. Ett sms om köp av aktier i företaget Victoria Park tillhör de avgörande bevisen. 

ANNONS

Den kända it-företagaren och miljardären Dan Olofsson skickade ett sms till sin kollega Percy Nilsson i maj 2018, skriver Dagens Nyheter.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”

Percy Nilsson har sedan, via bolag, köpt aktier i fastighetsbolaget Victoria Park för över tre miljoner kronor. Aktieköpet gjordes i samband med att det pågick en budstrid om fastighetsbolaget.

Nekar till brott

Dan Olofssons ombud säger till Svenska Dagbladet att syftet med sms:et inte att påverka Percy Nilsson att köpa aktier.

– Dan Olofsson var djupt involverad med en budgivare som han föredrog och vad han ville var att andra aktieägare skulle sälja aktier när budet väl blev offentligt, säger Tomas Nilsson, advokat.

Percy Nilssons ombud säger å sin sida att Nilsson inte hade bett om den information han fick.

Pontus Hamilton, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, menar emellertid att åtalet är väl underbyggt, Han pekar på att det finns flera meddelanden som skickats via den krypterade tjänsten Signal, och som är besvärande för de inblandade.

ANNONS
ANNONS

Förutom affärerna kring Victoria Park rör rättegången också insiderhandel i danska telekomoperatören TDC, där det också fanns uppköpserbjudanden som inte hade offentliggjorts för marknaden.

Totalt kommer 14 personer att åtalas i rättegången som ska pågå i nio veckor.