Dagens PS

USA: Vi varnade Ryssland om attack i förväg 

USA flagga
Nu uppger USA att de varnade Ryssland om en eventuell attack i förväg (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 23 mars 2024Publicerad: 23 mars 2024

På fredagskvällen larmades det om en skjutning mot en konserthall i Moskva. Nu uppger USA att de varnade Ryssland om en eventuell attack i förväg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var vid 18-tiden på fredagskvällen som det larmades om en skjutning mot konserthallen Crocus City hall i Moskva. 

IS har tagit på sig attacken som hittills har dödat minst 60 personer. 

USA varnade om attack 

USA uppger nu att de redan den 7 mars varnade Ryssland om en eventuell attack mot stora folksamlingar – inklusive konserter – i Moskva. 

Varningen, som var riktad till amerikaner i Ryssland, handlade framförallt om att ett angrepp kunde äga rum inom de närmsta 48 timmarna, något The New York Times skriver om. 

“Tidigare denna månad hade USA:s regering information om en planerad terroristattack i Moskva – som potentiellt skulle rikta sig mot stora sammankomster, inklusive konserter – vilket ledde till att utrikesdepartementet utfärdade en offentlig varning till amerikaner i Ryssland”, skriver Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, på X

Hon menar att Joe Bidens administration och Vita huset handlat i enlighet med “varningsplikten”, vilket innebär att USA ska varna länder om specifika hot. 

Länge varnats för fler IS-attacker

ANNONS

Terrorforskaren Hans Brun uppger att det länge har varnats för att IS ska genomföra fler dåd, speciellt nu när omvärlden fokuserar på Ukrainakriget, något Dagens Nyheter skriver om. 

“Trycket på de jihadistiska nätverken har lättat i såväl västvärlden som i Ryssland, eftersom vi har skiftat fokus lite”, säger Hans Brun till DN.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS