Mannen åt middag med en rysk underrättelseofficer och greps sedan med 27 800 kronor i kontanter. Nu döms 47-åringen för spioneri mot Scania.

ANNONS

Mannen, som är en 47-årig svensk tvåbarnspappa från Göteborg, greps av polis i februari 2019 när han hade ett hemligt möte med en man som enligt Säpo är underrättelseofficer vid ryska ambassaden.

Han hade då 27 800 kronor i kontanter på sig, pengar som enligt åklagare hade fått som betalning för att lämna ut hemliga uppgifter om svenska storföretag till Ryssland. Dessutom hade han en papperslapp med instruktioner om hur han skulle kopiera uppgifter utan att lämna spår.

”Vi tar honom med fingrarna i syltburken”, sa Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, under förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Var konsult åt Volvo och Scania

Mannen har varit verksam vid ett av Sveriges mest välrenommerade tekniska universitet, och vid tiden för gripandet drev mannen ett eget företag där han var konsult åt Volvo och Scania inom självkörande bilar.

Rätten finner det bevisat att han lämnat uppgifter om båda företagen till Ryssland, men för att dömas för spioneri krävs att Sveriges säkerhet kan skadas om uppgifterna kommer främmande makt till del. Det finner rätten att det är bevisat gällande Scania, men inte Volvo. Mannen döms därför mot sitt nekande till tre års fängelse för spioneri mot Scania.

”Fullständigt unikt”

”I den här typen av mål har vi de absolut bästa motståndarna som går att få när det gäller kontraspionage. Ryssarna och SVR, de är världsmästare på detta och lägger ner oerhört mycket tid, pengar och kraft för att få saker att se ut som andra saker än vad de egentligen är. Det är fullständigt unikt, även i internationellt perspektiv, att få en agent som arbetat för ryska säkerhetstjänsten fälld för spioneri. Det är jättestor nyhet i underrättelsevärlden och en enorm framgång”, säger åklagaren Mats Ljungqvist till Dagens Nyheter.

Det är första gången på 18 år som någon ställts inför rätta för spioneri i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mannens advokat, Taavi Tuula, uppger för Di att domen kommer att överklagas, framför allt eftersom hans klient förnekar brott, men också för att det finns så lite praxis.

Läs även: Åtalas: Spionerade på Volvo och Scania [Dagens PS]