Dagens PS

Kvarskatt på sju miljarder dollar för direktörer på Renaissance

Jim Simons, ordförande för hedgefonden Renaissance inför de första förhören om hedgefondbolagens arbetssätt 2008.
Jim Simons, ordförande för hedgefonden Renaissance inför de första förhören om hedgefondbolagens arbetssätt 2008. (Foto: Kevin Wolf, AP, TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 sep. 2021Publicerad: 04 sep. 2021

Direktörer på hedgefonden Renaissance Technologies har gått med på att betala kvarskatt från affärer de har gjort under nio års tid. Notan landar på sju miljarder dollar i en av USA:s största skatteuppgörelser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera personer i ledande befattning på hedgefondbolaget Renaissance Technologies och deras makar har gått med på att betala tillbaka sju miljarder dollar – motsvarande ungefär 60 miljarder kronor – i kvarskatt, skriver Financial Times.

Bolagets grundare Jim Simons ska betala tillbaka ytterligare 670 miljoner dollar.

Uppgörelsen sätter punkt för en långdragen dispyt med utgångspunkt i transaktioner från bolagets Medallion-fond.

Där kunde Renaissance Technologies genom ett raffinerat upplägg maskera sina kortsiktiga kapitalvinster som långsiktiga satsingar i värdepapper, vilket innebar betydligt lägre skattesats.

Bland toppcheferna i Renaissance finns Robert Mercer, som har bidragit till Donald Trumps valkampanj och högersajten Breitbart.

Beslutet att nå en uppgörelse med det amerikanska skatteverket kom efter att Renaissance styrelse hade övervägt riskerna med ett åtal.

”Renaissance styrelse kom till slut fram till att en överenskommelse med IRS (det amerikanska skatteverket) var det bästa sättet att tjäna våra dåvarande investerares intressen, snarare än att riskera en strängare bedömning och hårdare straff”, sa Peter Brown, vd på Renaissance Technologies.

Redan 2014 riktade den amerikanska senatens utredningskommitté anklagelser mot hedgefonden för att ha maskerat vinster från kortvarig handel som värdepappersoptioner, vilket minskade skattenivån från 39 procent till 20 procent.

Undersökningen konstaterade då att ”banker och hedgefonder använde tvivelaktiga finansiella strukturerade produkter i ett stort låtsaspel som kostade staten miljarder och som gick förbi regleringar som finns för att skydda ekonomin från överdrivet lånande för börsspekulation”.

Läs också:

Oops! Förvaltare torskade 172 miljarder
Geniförklarad fondchef har bäst betalt i världen

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS