Dagens PS

Bolsonaro lånar Trumps rådgivare – och supportrar

Bolsonaro Brasilien
Bolsonaro tar bladet från munnenFoto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 06 sep. 2021Publicerad: 06 sep. 2021

När Jair Bolsonaro smygstartade sin återvalskampanj i helgen fanns internationella gäster på plats, bland annat den tidigare presidentsonen Donald Trump Jr och den republikanske kongressmannen Mark Green.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ännu har varken Bolsonaro eller hans sannolika motkandidat Luiz Inàcio Lula da Silva tillkännegivit sina återvalskampanjer i Brasilien, men ändå har förberedelserna börjat.

I helgen som gick ordnade Bolsonaro-supportar ett konservativt event i Brasilien som drog till sig både internationella och brasilianska supportrar, skriver Financial Times.

Förutom monarkister, abortmotståndare och profiler inom Brasiliens högerinriktade alternativmedier, var flera Trump-anhängare på plats.

Det fanns också amerikanska sponsorer på plats: Gettr, en nyligen lanserad mediaplattform med det uttalade syftet att bevara yttrandefriheten, drivs av Trumps tidigare rådgivare Jason Miller.

Donald Trump Jr, som hade blivit hindrad att åka på grund av stormen Idas återverkningar, deltog på länk. Han höll ett tal där han kallade det brasilianska folkets val särskilt viktigt.

“Du har någon som tror på frihet, som tror på självständighet och fri vilja. Eller så har du valet nästa år att gå åt andra hållet: att rösta på socialismen”, sa han med en indirekt häsyftning till motkandidaten.

En annan av deltagarna var Charlie Garrow, vice ordförande på American Conservative Union. Hans organisation stöttade Trump i förra valet och hade kopplingar till finansieringen av hans kampanj. Garrow menade i ett tal att Brasilien är “välsignat” genom Bolsonaro.

Steve Bannon som leder Breitbart News och som brukar pekas ut som arkitekten bakom Donald Trumps valframgångar 2016, har kallat Brasiliens nästa val för “det näst viktigaste i världen”.

En strategi som Bolsonaro redan har lånat av Trump är att ifrågasätta om de elektroniska valmaskinerna fungerar som de ska.

Under eventet ska också hotet från de stora datajättarna, pandemirestriktionerna, Kina och marxism ha utgjort viktiga diskussionsämnen.

Läs också:

Trump drog in 20 miljarder under åren som president
Bolsonaro hotar Biden med krig om Amazonas

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS