På dagens arbetsmarknad möter många människor stora utmaningar som tidigare varit svåra att föreställa sig. Med den snabba förändringen i teknik och ekonomi har jobbsökandet blivit en allt mer komplicerad och frustrerande process. Trots att vi lever i en tid präglad av digitalisering och globalisering, där möjligheterna tycks oändliga, har den verkliga situationen för många …
Sverige är förvisso med på listan, men först på plats nio. Det betyder att det finns åtta länder där vi tillsynes kan få ett ännu skönare pensionärsliv. Ja, åtminstone om vi ska tro U.S. News and World Report. De har rankat världens länder utifrån följande sju attribut: Toppar listan? Det gör landet neutral. 1. Schweiz …
Ja, åtminstone om man ska tro kunderna själva. Ovanligt nöjda är de dessutom, bankkunderna. Siffrorna kommer från bankstudien Svenskt kvalitetsindex (SKI). Där får bankernas egna kunder ranka banker utifrån nöjdhet. Studien visar att svenska bankkunder är nöjdare än vad de har varit på tio år – och att det framförallt är storbankerna som drar upp …
Ska personer med försörjningsstöd ha rätt att hyra lägenhet? Det är en fråga som lett till att det rödgröna styret i Järfälla kollapsat. När frågan om huruvida man skulle tillåta personer med försörjningsstöd hyra lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Järfällahus togs upp, hettade det till ordentligt. Medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville tillåta även de med …
Har du lagt sommaren bakom dig? Då är det hög tid att börja tänka på skidsemestern. Vill du komma billigt undan bör du vända blicken mot Alperna – där får du nämligen över tio gånger mer pist för pengarna. Det är STS Alpresor som nosat reda på var man får mest pist för pengarna. I …
Kontoret har gjort comeback. Nu jobbar mer än hälften av Stockholms tjänstemän på kontoret fyra dagar i veckan eller mer. Det är en förändring sedan förra året, när endast 44 procent uppgav att de är på kontoret fyra eller fem dagar i veckan. Allt detta framkommer i Stockholms Handelskammares tredje rapport om kontorets framtid. I …
Långa väntetider hos Försäkringskassan har skapat frustration bland tusentals svenskar. Men trots budgettillskott kan det dröja innan krisen är över. Försäkringskassans handläggningstider har länge varit en ihållande huvudvärk för många svenskar. Mer än dubbelt så många väntar både på besked och pengar jämfört med förra året. Handläggningstiden för bostadsbidrag är idag cirka tre månader, och …
Är det dags att förhandla om och pruta på bolånet? Det här är det mest effektiva sättet att förhandla ner sin ränta. Det finns flera sätt att förhandla sin boränta på och det finns tusenlappar att spara. Vi har samlat tips på vad du ska tänka på innan det är dags för möte med banken. …
Att hantera alla administrativa- och vardagliga uppgifter i en bostadsrättsförening kan vara en utmaning. Men det finns sätt att förenkla det för såväl styrelsen som de boende; en app som gör det möjligt att göra allt från att beställa tjänster och hålla koll på energiförbrukning till att kommunicera med hela föreningen. Man kan till och …
BRF Högalid har gjort stora investeringar de senaste åren, efter installation av solceller sänkte de sina elräkningar med 200 000 kronor. Utifrån inflation, ett högt ränteläge och underhållskostnader är det många bostadsrättsföreningar som antingen har höjt sina månadsavgifter eller står inför höjda månadsavgifter. Något som kan komma som en chock för de boende. Men chockhöjningar …
På samma tunnelbanelinje kan bostadspriserna skilja sig markant. I de yttre delarna av Stockholm får köpare betydligt mer bostad för pengarna. Stockholm präglas av stora variationer i bostadspriser beroende på tunnelbanestationens läge, skriver Privata affärer. En färsk kartläggning från bostadssöktjänsten Booli avslöjar hur snittpriserna på lägenheter kan variera med över 128 000 kronor per kvadratmeter …
Hundratusentals personer är arbetslösa i Sverige. Men brist på jobb, det är det inte. Åtminstone inte i huvudstaden. “Stockholmarna behöver bli fler”, skriver Dagens Nyheter. En ny prognos från Region Stockholm visar att befolkningen i huvudstaden väntas öka med 137 000 personer till 2033. Men det kommer inte att räcka. Bara inom vård, skola och omsorg …
Ännu en nyhetsvecka i backspegeln, och den rymde både fuskande bilpendlare och goda prognoser för bensinpriset. Vi kunde även berätta vilken yrkeskår som är mest utbränd. Välkommen till nyhetsveckan som väljer att inleda med de ljusa prognoserna. För även om vi nästan börjat vänja oss vid de fallande drivmedelspriserna, ser bensinpriset faktiskt ut att kunna …
När riksbanken sänker räntan finns det flera smarta sätt att använda de extra slantarna i plånboken. Så här boostar du ditt sparande. Vi sparar mindre, plundrar ungarnas spargrisar och tjafsar om ekonomin. Men nu är det dags att vi tar oss i kragen. Riksbankens beslut att sänka styrräntan innebär nämligen att många bolånetagare kan se …
Det handlar inte om poliser. Inte heller om ordningsvakter eller kriminalvårdare. I stället handlar det om fastighetsskötare. Hundratals fastighetsskötare möter nämligen hot och våld i vardagen, visar en kartläggning från Hem & Hyra. Bara bland de 30-tal bostadsbolag som kontaktades av tidningen fanns det över 230 anmälda fall av hot eller våld mot fastighetsskötare. Och …
Den 29 oktober smäller det. Då införs den nya elprismodellen, som enligt simuleringar kan höja elpriset med upp till 20 procent i vissa områden. Om alla är nöjda? Inte då. Målet med den nya modellen är att öka tillgången på el och jämna ut elpriset. Ett oundvikligt resultat av det hela är att vissa kommer …
Många vill inte bo nära problem. Inte politiker heller. Nu visar forskning att de nekar bygglov där de själva bor för att skydda sig. Är våra lokalpolitiker representativa för oss väljare? De är i vart fall representativa för talesättet ”Var och en är sig själv närmast”. Nu visar ny forskning från Stockholms universitet att svenska …
Det gnabbas på rätt bra ute i stugorna. Roten till bråken handlar, kanske föga förvånande, ofta om pengar. Kärleken till pengar är roten till allt ont, sägs det. Huruvida det stämmer låter vi vara osagt. Något vi däremot kan konstatera är att pengar är roten till många bråk i relationen. Nästan tre av tio par …
Kämpigt har det varit, både för bostadsrättsföreningar och bostadsrättsägare. Nu verkar det dock vara en solglimt vi skymtar vid horisonten. “Bostadsrättsföreningar kan få fortsatt stigande räntekostnader”, skrev SCB i januari. Tråkiga nyheter för redan haltande föreningar. Hittills i år har hela 85 bostadsrättsföreningar i Sverige gått i konkurs, vilket är en kraftig ökning jämfört med …
Ja, åtminstone för vissa. Nya siffror visar att det för drygt 100 000 löntagare snart kan vara för sent. Åtminstone om det ska vara lönsamt. Det har kallats för ett pensionsknep. Något som kan låta dig tjäna ihop miljonbelopp i extra pension. Men vid nyår smäller det. Då kan det nämligen vara slut på det …
Sjunkande tillväxt, rekordhög arbetslöshet och nu en inflation som sjönk mer än väntat. Nu växer kraven på att den svenska riksbanken måste sänka den svenska räntan snabbare och mer. Inflationssiffran för augusti kom in under experternas förväntan och långt under det så viktiga tvåprocentsmålet. “Varningslampor” “Varningslampor börjar lysa för en alltför låg inflation”, larmar storbanken …
Åtminstone inte för svensken och dennes ekonomi. En ny undersökning visar att svenskarna hellre blickar framåt. Det är fintechbolaget Riverty som har frågat svenskarna om deras finansiella trygghet. Undersökningen visar att endast 21 procent av alla tillfrågade anser att kortsiktig finansiell trygghet är viktigt för en hälsosam ekonomisk situation. Istället föredrar vi att blicka framåt. …
Arbetslösheten fortsätter att stiga i Sverige. Nu kommer ny statistik från Arbetsförmedlingen med de högsta siffrorna på 2,5 år. I sin nya rapport konstaterar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten fortsätter att stiga i Sverige. I slutet av augusti var drygt 360 000 personer inskrivna som arbetslösa, 29 000 fler än för ett år sedan. Högsta på två år Det …
Inflationen: 1,2 procent och för tredje månaden på raken under tvåprocents-målet. Inflationssiffran för augusti gör att Riksbankschefen Erik Thedéen nu kan hålla kursen för fortsatta räntesänkningar under hösten. Såväl i juni som juli landande den svenska inflationen under riksbankens mål på två procent. Under torsdagen var frågan om SCB:s augustisiffror skulle addera en tredje månad …
Har du också börjat vänja dig med ett fallande drivmedelspris? Det finns inget som säger att prisfallet måste sluta här – tvärt om talar mycket för att det kan gå lägre. Det mesta pekar mot att du inte behöver “passa på att tanka” för att bensinpriset är lågt – det kan mycket väl bli lägre. Nu har …
Att flyga fredagen den trettonde kan ta emot även för den mindre vidskeplige. Men billiga flygbiljetter tackar du väl ändå inte nej till? Hoppet är som bekant alltid det sista som lämnar. Även bland skeptiker. Och nu kan faktiskt oturen ha vänt till flax: Fredagen den trettonde får upprättelse. För även om det vimlar av …
Betala räkningar, investera på börsen och ansöka om lån. Varför göra det själv när AI kan göra jobbet? Ja, så resonerar åtminstone Sveriges unga. Den äldre generationen är i sin tur snäppet mer tveksam. AI i plånboken Vi vet att kriminella använder AI för att bli effektivare och att Försäkringskassan använder teknologin för att fatta …
Förhandlingarna om hyreshöjning för 28 000 hushåll i Göteborg har kraschat. Nu kan en enda person avgöra hyrorna för tusentals göteborgare. Att det stormar i Göteborg är förvisso inte helt ovanligt. Men nu har stormen letat sig ända in till förhandlingsbordet. Rapporterar om stormen gör Hem & Hyra. Nu ser konflikten mellan hyresvärdarna och Hyresgästföreningen …
Att samhället är sårbart har blivit kännbart de senaste åren. En naturlig följd av detta är att svenskarna har blivit mer krisredo. Ja, nästan alla, alltså. Några konserver dit och ett gäng vattentabletter hit – svenskens krislåda har expanderat. Nya siffror från Röda korset visar dock att vissa hushåll halkar efter. Dubbelt så många krisredo …
Har din inre soldyrkare redan hunnit tröttna på höst-Sverige? Då är det dags att vända blicken mot varmare breddgrader. Men var får du egentligen mest sol för pengarna? Svenska hushåll går en ljus framtid till mötes, spår Handelsbanken. Vad passar då inte bättre än att fira med några billiga soltimmar? Låneförmedlaren Sambla har räknat ut var …
Ja, åtminstone om man ska tro Handelsbankens senaste Konjunkturprognos. Enligt den är det nämligen hushållen som tar ledartröjan i återhämtningen. För låga löner, uppätna räntesänkningar och hundratals vräkta barn. De mörka rubrikerna är många. Men Handelsbanken är här för att vända på skutan. “Vi är på väg mot en global mjuklandning där Sverige har goda …
Alla som knöt näven i fickan när drömkillen, eller tjejen, plötsligt gick upp i rök efter den där osedvanligt magiska dejten, kan härmed förbereda sig på en andra rond. Men nu i arbetslivet. Säg hej till spökjobben. “Det är inte du – det är jag”. Ja, det var så man sade det då. Back in …
Att kunna njuta av en välförtjänt pension är en dröm för många. Men hur länge måste man egentligen jobba för att kunna leva hyfsat gott som pensionär? För 60-talisterna finns tydliga besked, men det är inte säkert att alla gillar dem. “Ju längre vi lever desto längre måste pengarna räcka. Det urholkar pensionen, som på sikt …
Det är inte bara Sveriges vuxna som får känna av hushållens haltande ekonomi. En ny undersökning visar att även fickpengen har fått sig en smäll. Barn och ungdomar får i år mindre fickpengar än tidigare, visar en ny undersökning från Nordea. Den största minskningen syns hos de 15-17-åringar som får pengar oregelbundet. Snittet har sjunkit …
Pandemin var nålsögat. Sedan dess är hemarbetet en eftertraktad del av vår vardag. Det finns orsaker till det. Enligt en undersökning från Great Place to Work från 2023 arbetade hela 37 procent avsvenskarna helt eller delvis på distans. Svenskarna stack ut i ett nordiskt sammanhang genom att nästan 44 procent kunde tänka sig att byta …
Att göra spel är ett drömjobb för många, fram tills den dag de får sparken. Vilket händer fler och fler i branschen just nu. Att slå sig in i dator- och tv-spelsbranschen har alltid varit svårt – som liknande branscher som sport, film och musik är det många som vill göra sin barndomshobby till en …
För några år sen var de svenska drivmedelspriserna bland de högsta i Europa och en stor börda på svenskarnas ekonomi. Men nu är verkligheten en annan och bensinpriset är i dag det lägsta på tre år. Ledande kedjor i landet inleder veckan med att fortsätta sänka priserna på bensin, diesel och biodiesel efter en serie …
Antalet barnfamiljer som vräks ökar. Under första halvåret 2024 vräktes 188 familjer, en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året. Kronofogden rapporterar en alarmerande ökning av vräkningar bland barnfamiljer. Totalt 342 barn berördes av vräkningar under första halvåret 2024. Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, beskriver situationen som “djupt oroande”. “Det är …
Ett “enormt dråpslag” för svensk energiproduktion eller bara “hål i huvudet”. Vindkraften rör upp känslor sedan ett tjugoårigt projekt gått i stå. Målet var att ge Sydsverige mer egenproducerad el. Så blev det inte. Det rör sig om vindkraftssatsningen Kriegers flak som efter två decennier visat sig olönsamt. Det säger Vattenfall, sedan regeringen nu valt …
Sverige är mer eller mindre världsbäst på fondsparande. Ingenstans i världen är fonden en så populär sparform. Men hur vi sparar, ja, det skiljer sig åt rätt rejält – inte minst beroende på kön. Sju av tio svenskar sparar i fonder privat, rapporterar Fondbolagens förening. Bland svenskarna är det framförallt kvinnor som tagit det största …
Sjukvårdspersonal på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har testat en 34-timmars arbetsvecka med positiva resultat. Trots detta är det fortfarande oklart om försöket kommer att fortsätta. Sjuksköterskor och annan vårdpersonal på Vrinnevisjukhuset har under ett tvåårigt pilotprojekt arbetat 34-timmarsveckor. Försöket har varit framgångsrikt, enligt både personal och ledning. Den kortare arbetsveckan har lett till bättre återhämtning vilket …
När SEB redovisar en färsk boprisindikator finns optimismens glada rosor på svenskarnas kinder. Stigande priser och sjunkande räntor gäller. I den skog av prognoser, förväntningar, horoskop och indikatorer som fyller bostadsmarknaden och övriga ekonomiska sammanhang, dyker nu veckans första upp. Det rör sig om SEB:s (börskurs SEB) boprisindikator och just den stortån indikerar att hushållens …
Har du googlat dig själv och förfärats över den mängd information som svävar omkring i cyberrymden? Här kommer en guide som kan lugna dina nerver. Vad heter din hund? Vilken färg har din bil? Vad är adressen till bolaget där du är ordförande? För bedragare är dessa uppgifter rena guldgruvan – de kan enkelt kartlägga …
Sänkt ränta och fler sänkningar på väg. Då vill bolånekunder förhandla ränta. Nu försöker bankerna möta det genom att vägra diskutera räntan. Ända sedan i våras har bolånekunderna i Sverige förberett sig på sänkta räntor. En del i det har varit att föra över hundratals miljarder kronor till lån med rörlig ränta. Under sex månader …
“Rejäla reallöneökningar”, säger rubrikerna. Statistiken visar att lönen i både privat och offentlig sektor har ökat rejält. Men håller lönerna verkligen samma takt som prisökningarna? “Reallönerna har inte ökat så snabbt på tio år”, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg i ett pressmeddelande. Det är förvisso en glädjande nyhet för pressade hushåll. Men räcker det? Vi …
Nyhetsveckan som gick kom att kretsa mycket kring lön och pension, men också vad som ska hända med våra surt förvärvade slantar när vi kastat in handduken för gott. Och så Japan förstås – landet där man hellre dör än säger upp sig. Säga upp sig? Hur svårt kan det vara, tänker du då. Svaret …
“De som är hederliga ska kunna ha det här avdraget. De som inte är det och fuskar med det, måste vi komma åt”, säger finansministern om reseavdraget. Reseavdragen för resor till och från jobbet har ökat med över sex miljarder kronor, vilket innebär att avdraget nu är uppe i nästan 30 miljarder kronor totalt. I …
Nja, riktigt så enkelt är det kanske inte. I faktiska kronor kostar en cheese i dag mer än vad den gjorde 1973. Men sett till dagens penningvärde – ja, då är den faktiskt billigare. Det är låneförmedlaren Sambla som dykt ner i cheeseburgarens historia. Och om inget annat, visar deras detektivarbete att tiderna onekligen förändras. …
Fattigpensionären har fått ett nytt ansikte. De äldre kvinnor som tidigare dominerade bland Sveriges fattigpensionärer är nämligen på väg att ersättas av en ny grupp. Man kallar dem för fattigpensionärer. De som har mindre än 13 300 kronor efter skatt (2022) att leva på. Tidigare var det de äldsta kvinnorna som befann sig där. Men …
Bostadsmarknaden lyfter, men nu kommer varningarna. Marknaden kan få svårt att svälja utbudet – och räntesänkningar kan bli ett hot. Nu duggar färsk statistik och lika färska indexkurvor över oss. Alla handlar om den svenska bostadsmarknaden. Svensk Mäklarstatistik konstaterar att bostadspriserna föll något i augusti, med en nedgång på 0,6 procent för bostadsrätter och 0,2 procent …
Sifferbråket är igång. Regeringen lovar skattesänkningar som ska stärka hushållens köpkraft, men kritiker menar att höginkomsttagarna drar det längsta strået. Efter regeringens besked om ett nytt jobbskatteavdrag har den politiska debatten blossat upp. Regeringen framhåller att låg- och medelinkomsttagare är de stora vinnarna, medan oppositionen hävdar att höginkomsttagarna drar nytta av reformen i större utsträckning. …
Ett ”enormt dråpslag” för svensk energiproduktion eller bara ”hål i huvudet”. Vindkraften rör upp känslor sedan ett tjugoårigt projekt gått i stå. Målet var att ge Sydsverige mer egenproducerad el. Så blev det inte. Det rör sig om vindkraftssatsningen Kriegers flak som efter två decennier visat sig olönsamt. Det säger Vattenfall, sedan regeringen nu valt …