Dagens PS

Tomma hyllor hotar julhandeln

Leveransstopp i coronapandemin kan drabba julhandeln i år. (Foto: TT)
Leveransstopp i coronapandemin kan drabba julhandeln i år. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 aug. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Rekordhöga priser och långa frakttider kan ge ett skralare utbud i butikerna till jul, rapporterar Ekonomiekot idag. Flera företag kommer att få prioritera dyrare varor för att optimera sin försäljning i julhandeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan bli problem att få hem alla de varor som butikerna vill ha tillgängliga till jul.

“Med de priserna som är idag så kanske det inte ens är någon idé att ta hem det.”

“Julkulor, plastkulor… Det är klart att ju billigare varan är i handeln desto större utmaning blir det att få hem det med så höga fraktpriser”, säger Allan Nielsen, affärsområdeschef för sjöfart och flyg på transportbolaget Ntex.

Lågpriskedjan Rusta arbetar genom att försöka hitta leverantörer i Europa snarare än i Asien och genom att optimera sortimentet.

“Vi har aktivt jobbat med vilka artiklar som vi fyller de här dyra containrarna med”, säger Anna Bergstedt, supply chain-chef och ansvarig för leveranser.

För företag som handlar med dyrare varor kan det löna sig att frakta med flyg eller tåg, men också i sådana alternativ uppstår det snabbt proppar.

Bristen på leveranser är global eftersom orderböckerna är fulla hos alla transportföretag. Forbes rapporterar om minskade leveranser från Kina till den amerikanska Västkustens hamnar i Kalifornien och president Joe Biden har utsett en särskild transportkommitté.

“Det är inte bara Deltavarianten av Coronaviruset gör att människor har svårt att arbeta och samlas, utan i varje segment i leveranskedjan ligger ordrar som blivit försenade och som leder till högre kostnader”, skriver Forbes.

Läs också:

Julhandeln hotad – fraktkris väntar efter översvämningar
Rekordhöga fraktpriser – näringslivet drabbas

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS