Nu kritiseras regeringen efter beslutet att mellanlagret i Oskarshamn får ta emot mer kärnavfall. Moderaterna varnar för en akut elkris.

ANNONS

Regeringen beslutade på torsdagen att mellanlagret i Oskarshamn (Clab) får ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

”Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024. Den risken har vi nu avvärjt”, sa miljöminister Per Bolund till TT, enligt Di.

Stark kritik

Oppositionen var snabb med att dela ut kritik.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna, kallar det ”ett dåligt och oansvarigt beslut”.

”Juridisk expertis hävdar att regeringen tar på sig ett stort ansvar att dela upp kärnkraftsindustrins tillståndsansökan och att det inte är säkert att det håller i domstolen. Och då är det mycket möjligt att detta beslut istället kan leda till en akut elkris med superkort varsel”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Även Oskarshamns kommun ger tummen ner som anser att långsiktigheten i frågan inte finns med i beslutet.

”Jag är fruktansvärt besviken på dagens besked. Vi accepterar inte enbart en utökning av mellanlagret utan att en lösning på slutförvaret samtidigt blir avklarad”, säger Andreas Erlandsson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.

KU-anmäler

Samtidigt KU-anmäler Liberalerna Per Bolund för hanteringen i frågan.

”I årtionden har energi­politiken varit en ideologisk lekstuga där pigga idéer haft fritt spelrum. Miljöpartiet drar nu det här till sin spets genom att blockera och bryta isär beslutet om slutförvaret – helt utan sakliga skäl”, kommenterar Liberalernas Nyamko Sabuni.

Även Vattenfall och Svenskt Näringsliv är kritiska.

ANNONS
ANNONS

Svenskt Näringslivs vd Jan-­Olof Jacke kallar beslutet ”ett icke beslut”.

”Det löser inget på vare sig kort eller lång sikt när det gäller Sveriges energiförsörj­ning”, säger han.

Läs mer: Svensk kommun nobbar 2 000 jobb – orsaken elbrist