Dagens PS

Svenska pensionssparare hotas av kinesisk kris

Erik Selin köper Collectoraktier för 2,8 miljoner
Erik Selin fortsätter att satsa på Collector, där han är styrelseordförande. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 sep. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

Nu hotas även svenska pensionssparare av den kinesiska fastighetskrisen – genom investeringar i fastighetsutvecklaren White Peak.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS berättat så närmar sig fastighetsjätten Ever­grande en kollaps och det pressar hela fastighetssektorn.

Kinesiska fastighetsutvecklaren White Peak har en tydlig koppling till Sverige genom vd:n Jesper Jos Ols­son och bolaget består av fyra investeringsfonder – där både Nobel­stiftelsen, Första och Fjärde AP-­fonden finns med i ägarlistorna, skriver Di. 

White Peaks har via dotterbolaget RE IV Limited tagit in pengar genom två Stockholmsnoterade obliga­tioner på 600 Mkr vardera till sin senaste investeringsfond som fastighets­investeraren Erik Selin tidigare investerat runt en halv miljard kronor i, och som stängde på omkring fyra miljarder kronor i slutet av 2019.

Problemkrediter framöver

En källa uppger till Di att det enbart finns säljare och inga köpare i obligationerna. Samma källa uppger även att det finns en förväntan i mark­naden om att White Peaks obligationer blir problemkrediter framöver.

För White Peaks Jesper Jos Olsson är det dock locket på som gäller angående hur Evergrandes krasch eventuellt kommer påverka bolaget.

”Jag har inga kommenta­rer”, säger han till Di och hänvisar istället till den senaste kvartals­rapporten för dotterbolaget RE IV Limited.

”Konservativ belå­ningsgrad”

ANNONS

I den rapporten uppger Jesper Jos Olsson dock att bolaget har en ”konservativ belå­ningsgrad” – och att Kinas tuffare hållning mot sektorn därför har liten påverkan.

”Vi förväntar oss dock att den minskade likviditeten på marknaden kommer att ge vissa högbelånade fastighets­utvecklare incitament att ge rabatter för att generera kassaflöde, vilket kan ge en indirekt prispåverkan”, skriver han.

Dotterbolagets fastighets­projekt värderades till 11,5 miljarder kro­nor vid andra kvartalets utgång där belåningsgraden uppgick till 19,2 procent.

Läs även: Fastighetsmiljardären går in i svenskbolag i Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS