Kontorets vara eller icke vara debatteras flitigt. Stränga kontorskrav i ena lägret och flexibilitet i det andra. Nu kommer en ny rapport som kan avgöra det hela. Diskussionen har väl mer eller mindre pågått sedan covid. Den fick sig nyligen ett uppsving när Amazon skrotade allt som heter flexibilitet genom att tvinga sina anställda till …
Jobbigt att vänta på svar efter att ha sökt jobb? Lugna ner dig. Det kunde ha varit värre. Mycket värre. Fråga bara Tizi Hodson. Tizi Hodson satt hemma i sin lägenhet, i brittiska Lincolnshire, och skrev en ansökan för ett jobb som stuntförare på motorcykel. Det underliga var att hon aldrig fick något svar på …
I Sverige drömmer allt fler om att jobba mindre. Något som nu ska bli verklighet för 1 400 vårdanställda i Stockholm. För personalen på Stockholms akutsjukhus väntar en, för många, trevlig förändring. Nästa år ska 1 400 anställda, däribland sjuksköterskor och undersköterskor, få en 34-timmars arbetsvecka, men med lön för 38 timmar. Detta gäller samtliga …
Ännu en vd har sagt sitt om AI. Den här gången är det Indeeds vd som tagit ton – och han har mycket att säga om framtiden. Frågar man ChatGPT lyder svaret som följer: “En mer omfattande transformation av arbetsmarknaden kommer troligen att ske under en längre tidsperiod, kanske över flera år, snarare än bara …
Stärkt företagskultur. Högre effektivitet. Ökat lärande. Så löd delar av incitamentet bakom Amazons omdiskuterade kontorsreform nyligen. Men var det verkligen hela sanningen? “Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi bli”, lyder den trallvänliga visan. En trösterik slinga som faktiskt aldrig varit mer aktuell, när de så kallade RTO-mandaten nu duggar tätt. Att “vara tillsammans …
Ärlighet varar längst, sägs det. Men så långt som till att säkra en anställning räcker den inte alltid. Här är sakerna vi ljuger om i stället. När det är konkurrens om jobben och hård press på arbetsmarknaden finns det knep vi tar till. Ett av dem är att konstatera att sanningen är överskattad – eller …
Fler ska jobba längre, sägs det. Problemet? Få verksamheter vet hur det faktiskt ska gå till. Fortsätt jobba ett par år efter pensionen och få mer klirr i kassan. Det är kontentan av Skandias rapport “Jobbonärslivet”. Att jobba längre handlar dock inte bara om några extra spänn i portmonnän. För många kan det vara mer …
Den 1 oktober slog den nya lagen till. För att följa reglerna väljer många företag att försöka anställa sina konsulter – ett inte helt enkelt uppdrag. Den kallas uthyrningslagen. Kort handlar det om att konsulter ska ha rätt till fast anställning om de varit uthyrda till samma företag i två år. Lagen kommer dock med …
Donald Trump hatar övertidsersättning så pass mycket att han vill slopa skatten på den. “Det är en så bra idé”, säger en nöjd Trump. Men förslaget kommer med en saftig prislapp för staten. Trump brinner för mycket. Förra månaden hade han ett brinnande intresse för hundätande haitier och den här månaden ett brinnande hat mot …
I dag är politisk uppfattning viktigare än ras eller kön, enligt brittisk forskning om hur vi interagerar mot chefer och andra. Ens sociala identitet och politiska åsikter är centrala i en alltmer polariserad värld, enligt Tom Lane, universitetslektor i ekonomi i Newcastle. ”Människor vill klicka med varandra. Att etablera en gemensam känsla av samhörighet …
Arbetslösheten ökar och den som vill leta nya jobb bland platsannonser behöver inte lägga mycket tid. Två av fem jobbannonser har försvunnit. En måttstock på hur arbetsmarknaden ser ut är platsannonserna. Ska vi tro på det mätinstrumentet ser det tufft ut för Sverige. Enligt data från Jobbland har antalet jobbannonser i augusti minskat med 40 …
Om return to office, i korthet RTO, är det enda raka – åtminstone det nya svarta? Inte omöjligt, men här kommer studien som stödjer det motsatta. “Jag vägrar gå tillbaka”. Eller: “Heltid på kontoret? Då säger vi upp oss”. Ja, vem hade kunnat ana att beordrad tid på kontoret skulle väcka så mycket ont blod? …
Följetongen fortsätter. Amazons strikta kontorsregler har nu lett till en våg av “rage applying”. Det gick fel redan från början. Nyheten om att Amazonanställda måste återgå till kontoret på heltid råkade olyckligt nog nå flera anställda via medier istället för genom ledningen. För många kom det som en chock. De hade nämligen blivit anställda med …
Antalet sysselsatta minskar i Sverige, enligt ny statistik från SCB. Störst förändring är det bland egenföretagare, visar siffrorna. Antalet sysselsatta personer i åldern 15-74 år uppgick i juli 2024 till 5 367 000, enligt statistik SCB nu presenterar. Det är 18 000 färre än i juli året innan. I åldersspannet 20-65 år var 267 000 människor arbetslösa, motsvarande 5,2 …
Techbranschen har blivit lite av en språngbräda för unga talanger – på bekostnad av äldre arbetstagare. Antalet anmälningar om åldersdiskriminering ökar nu kraftigt. Vi har redan konstaterat att en 40-åring är för gammal för tech. I Kinas techsektor är det än värre: där dras man nämligen med “35-årsförbannelsen”. Något vi däremot också kan konstatera är …
Att falla på befordran-snöret kan kännas som en käftsmäll. Men ofta är orsakerna inte lika tydliga som vi tror. Vi har redan konstaterat att ett kallt beteende och ett ständigt kacklande kan snuva dig på drömjobbet. Därtill vet vi exakt vad vi ska göra för att ducka chefens uppsägningslista. Men vad gäller egentligen när man …
Nu är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024 korade – och listan visar en tydlig inriktning och trend på arbetsmarknaden. Det är Academic Work som årligen gör undersökningen Young Professional Attraction Index, YPAI. I den frågar de studenter och akademiker, i början av karriären, vilken arbetsgivare de helst skulle vilja jobba hos och vad som gör …
Hur nöjd skulle du säga att du är med företagspolicyn på din arbetsplats? På Amazon lyder svaret just nu “mycket missnöjd” när tusentals anställda rasar mot bolagets omtalade kontorsreform. Väck inte den björn som sover, brukar det ju heta. Med den liknelsen vill vi förstås inte insinuera att distansarbete är synonymt med vila, snarare att …
Utbildning lönar sig, för den som vill vara säker på att hitta ett bra jobb. Här är elva jobb med hög chans till jobb efter högskolan. Efterfrågan på utbildad arbetskraft kommer att vara stor även om fem år, slår Arbetsförmedlingen fast i sin uppdaterade yrkesbarometer. Det gäller inte minst inom IT, teknik, sjukvård och skola. …
När företag drar åt svångremmen och börjar se över personalstyrkan, finns det vissa egenskaper som kan hjälpa dig att hålla dig kvar på rätt sida av anställningskontraktet. Ja, åtminstone enligt HR-experten Ashley Herd, som jobbat med personalfrågor i en sisådär 20 år. Enligt henne finns det fyra egenskaper som gör dig oumbärlig – även när …
En ny rapport visar att förändringar på arbetsmarknaden, särskilt för långtidsarbetslösa, ofta kan förutse vändpunkter i ekonomin och ge viktiga ledtrådar om vart ekonomin är på väg. Rapporten kommer från SCB. Enligt deras analys kan jobbchanser för långtidsarbetslösa fungera som en tidig indikator på hur konjunkturen ska utvecklas. En tidig signal Så vad handlar de …
Kontorets vara eller icke vara debatteras flitigt. Diskussionen fick sig dessutom ett uppsving när Amazon ändrade sina kontorsregler. Men nu sätter PwC ner foten. Häromveckan släppte Amazon en intern nyhetsbomb: från och med nu ska alla vara på kontoret fem dagar i veckan, och hör sen. Kort därefter sa företagsledarna sitt. Av de tusentals tillfrågade …
Vissa länder är bättre än andra när det gäller att locka och utveckla talanger. I topp ligger Europa – och dominerar årets lista gör Norden. Sverige ligger dock inte först på listan. Det gör istället landet neutral. Schweiz, som har toppat listan i elva år i rad, fortsätter att vara världens mest talangkonkurrenskraftiga land. Föga …
Lågkonjunkturen anses vara det viktigaste skälet. Nu får de svenska fackförbunden fler medlemmar – men LO fortsätter att tappa. Det är ett trendbrott när det gäller solidaritet och trygghet, menar analytiker. Lågkonjunktur får framför allt tjänstemän att gå med i facket. ”Försäkringsanställda förstår sig på risk”, säger professor Anders Kjellberg hos Arbetsvärlden. Efter två år …
Ifrågasatt, utpekad och motarbetad på grund av ålder eller könstillhörighet? Diskriminering kommer tyvärr i alla skepnader. Här är gruppen som enligt en ny studie har det tuffast – och resultatet kan överraska. För gammal, eller för ung? Nja. När vi pratar åldersdiskriminering, eller så kallad ålderism, är det faktiskt en mer relevant frågeställning än man …
Vad är egentligen en man i sina bästa år, och varför arbetar de mindre? Här är studien som visar på en bekymmersam utveckling. “Jag är en vacker och genomklok och lagom tjock man i mina bästa år”, sade Karlsson. En lika älskad som excentrisk typ i nationalskalden Astrid Lindgrens digra personlighetsgalleri. Karlsson sade också: “Smälla …
Att vara, eller icke vara – på kontoret. Det är frågan. Här är studien som tydligt visar var företagsledarna står. Frihet under ansvar eller strama tyglar? Efter den här veckan törs vi åtminstone anta att trenden pekar åt det senare. Oavsett om hemmakontor är din melodi eller ej ser nämligen kartan för distans- och hybridarbete …
De senaste åren har varit mer eller mindre smärtsamma för svenskarna. Allt fler sjukskriver sig – och anledningen är inte sällan arbetet. Undersökningen kommer från Försäkringskassan. Den visar att arbetet är en betydande orsak till att svenskarna sjukskriver sig. Hela 66 procent av de sjukskrivna uppger att arbetet har bidragit till deras sjukskrivning. För personer …
Håller kartan för distans- och hybridarbete på att ritas om? Tittar vi på några av världens största företag, ser det onekligen så ut. Svenskarna gillar sitt hemarbete. 67 procent av dem, närmare bestämt, visar en undersökning från Netigate. Därför vore det mer eller mindre förödande om det visade sig att framtidens hemarbete var hotat. Amazon …
En färsk undersökning visade nyligen att var femte anställd i dag väljer hemarbete för att fly oväsen från störande kollegor. Här kommer rapporten som talar om vilka beteenden vi avskyr mest – men också några goda råd. Skrammel. Skrävel. Buller. Brak. Skrik. Skrål. Struntprat. Listan över den oönskade kakafonin på arbetsplatsen kan tyvärr göras lång. …
Arbetslösheten är skyhög och jobbsökandet har blivit både komplicerat och frustrerande. Ändå är det vissa anställda som planerar att säga upp sig – helt frivilligt. Ja, planen är väl förvisso att säga upp sig i hopp om att hitta ett nytt jobb. Något som i och för sig kan bli svårare än väntat. Det är …
Fler tomma kontor och ökande vakansgrader. Nu går Skanska till offensiv med ett nytt koncept där flera företag delar på samma kontor. Redan 30 oktober 2017 hade Fastighetstidningen rubriken ”Allt fler vill dela kontor”. Då handlade det i huvudsak om co-working-spaces och kontorshotell. ”Vi ser ingen avmattning utan snarare en trend som kommer att öka”, …
På dagens arbetsmarknad möter många människor stora utmaningar som tidigare varit svåra att föreställa sig. Med den snabba förändringen i teknik och ekonomi har jobbsökandet blivit en allt mer komplicerad och frustrerande process. Trots att vi lever i en tid präglad av digitalisering och globalisering, där möjligheterna tycks oändliga, har den verkliga situationen för många …
Kontoret har gjort comeback. Nu jobbar mer än hälften av Stockholms tjänstemän på kontoret fyra dagar i veckan eller mer. Det är en förändring sedan förra året, när endast 44 procent uppgav att de är på kontoret fyra eller fem dagar i veckan. Allt detta framkommer i Stockholms Handelskammares tredje rapport om kontorets framtid. I …
Hundratusentals personer är arbetslösa i Sverige. Men brist på jobb, det är det inte. Åtminstone inte i huvudstaden. “Stockholmarna behöver bli fler”, skriver Dagens Nyheter. En ny prognos från Region Stockholm visar att befolkningen i huvudstaden väntas öka med 137 000 personer till 2033. Men det kommer inte att räcka. Bara inom vård, skola och omsorg …
Det handlar inte om poliser. Inte heller om ordningsvakter eller kriminalvårdare. I stället handlar det om fastighetsskötare. Hundratals fastighetsskötare möter nämligen hot och våld i vardagen, visar en kartläggning från Hem & Hyra. Bara bland de 30-tal bostadsbolag som kontaktades av tidningen fanns det över 230 anmälda fall av hot eller våld mot fastighetsskötare. Och …
Arbetslösheten fortsätter att stiga i Sverige. Nu kommer ny statistik från Arbetsförmedlingen med de högsta siffrorna på 2,5 år. I sin nya rapport konstaterar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten fortsätter att stiga i Sverige. I slutet av augusti var drygt 360 000 personer inskrivna som arbetslösa, 29 000 fler än för ett år sedan. Högsta på två år Det …
Alla som knöt näven i fickan när drömkillen, eller tjejen, plötsligt gick upp i rök efter den där osedvanligt magiska dejten, kan härmed förbereda sig på en andra rond. Men nu i arbetslivet. Säg hej till spökjobben. “Det är inte du – det är jag”. Ja, det var så man sade det då. Back in …
Pandemin var nålsögat. Sedan dess är hemarbetet en eftertraktad del av vår vardag. Det finns orsaker till det. Enligt en undersökning från Great Place to Work från 2023 arbetade hela 37 procent avsvenskarna helt eller delvis på distans. Svenskarna stack ut i ett nordiskt sammanhang genom att nästan 44 procent kunde tänka sig att byta …
Att göra spel är ett drömjobb för många, fram tills den dag de får sparken. Vilket händer fler och fler i branschen just nu. Att slå sig in i dator- och tv-spelsbranschen har alltid varit svårt – som liknande branscher som sport, film och musik är det många som vill göra sin barndomshobby till en …
Sjukvårdspersonal på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har testat en 34-timmars arbetsvecka med positiva resultat. Trots detta är det fortfarande oklart om försöket kommer att fortsätta. Sjuksköterskor och annan vårdpersonal på Vrinnevisjukhuset har under ett tvåårigt pilotprojekt arbetat 34-timmarsveckor. Försöket har varit framgångsrikt, enligt både personal och ledning. Den kortare arbetsveckan har lett till bättre återhämtning vilket …
SCB redovisar att vi är färre i Sverige som har jobb. Trösten? Att SCB samma dag redovisar att det finns väldigt många lediga jobb. Du vet, det där man brukar slänga ur sig som klyscha: ”Vill du ha de goda eller dåliga nyheterna först?” Det gör SCB, vår ärevördiga statistiska centralbyrå, sin egen variant av …
Nu vill skåningarna till Norrland. När Arbetsförmedlingen i norr sökte sommarjobbare från syd sökte tio gånger fler än det fanns plats för. Förra året hette projektet ”Provjobba/Provbo”. I år var titeln ”Sommarjobb i norr”. Men båda handlar om samma sak – att göra norrlänningar av skåningar och andra sydsvenskar. Det visade sig finnas stort intresse …
Den gröna omställningen skapar tiotusentals nya jobb i Sverige. Här är yrkena där behovet är störst och utbildningarna som snabbt kan ge dig en biljett in på arbetsmarknaden. En ny undersökning visar att nästan hälften av alla anställda planerar att söka nytt jobb inom det kommande året. Men var finns de nya jobben? I den …
Framtiden för lönehemlisar ser ut att lida mot sitt slut. Med EU:s nya lönedirektiv blir det snart enklare än någonsin att få koll på vad kollegorna tjänar. Så här påverkas du. Lönen är i mångt och mycket en känsloladdad och hemlig fråga på många arbetsplatser. Men snart är det ett minne blott. Senast i juni 2026 …
Svenska företag står inför en potentiell talangflykt när ekonomin förbättras. En ny studie visar att nästan hälften av alla anställda planerar att söka nytt jobb inom det kommande året. En ny undersökning från HR-företaget Personio målar upp en smått oroväckande bild både för Sveriges och Europas arbetsgivare. Nästan hälften av de anställda i Sverige, 47 …
En liten region i Spanien är beredda betala digitala nomader upp till 170 000 för att flytta sitt hemmakontor till den spanska landsbygden. Lockas du av tanken på att flytta till och arbeta från den spanska landsbygden? Då kan det har erbjudandet från en region i Spanien vara något från dig. Extremadura i Spanien meddelade …
Trött på alla listor över miljardärer och folk med sexsiffrig månadslön? Då är det här något för dig. Här är jobben där du tjänar sämst. Genomsnittlig månadslön per yrke, är en kategori som SCB redovisar, nu för 2023. Där kan man – inte oväntat – konstatera att bland det som betalar sig sämst i Sverige …
Nu har Medlingsinstitutet presenterat den genomsnittliga månadslönen i Sverige 2023 – och hur mycket som skiljer kvinnor och män. Under arbetsmarknadsdepartementet sorterar bland annat Medlingsinstitutet. Verksamheten startade 1 juni 2000 och till arbetsuppgifterna hör att ”verka för en väl fungerande lönebildning, medla i arbetstvister och ansvara för lönestatistik”. Ska gå att jämföra Lönestrukturstatistiken är en …
Kortare arbetstid är i fokus just nu. Men hur många vill egentligen ha det – och vill man ha det till priset av sänkt lön? SPP har svaren. SPP har låtit göra en undersökning om attityden till sänkt arbetstid och satt den i relation till lägre löner och pensioner. Undersökningen är, naturligtvis, gjord sedan diskussionen …
Och så var det ju det här med karriären. Medan vissa trivs som fisken av att tuffa på inom samma yrke, finns det andra som lätt tröttnar. För de sistnämnda kan livet snart bli enklare. Drömmer du om ett liv hos lagens långa arm? Eller vill du glida runt i tofflor på den lokala gymnasieskolan? …