Dagens PS

Large Cap

Large Cap
Large Cap är listan för Stockholmsbörsens största bolag. (Foto: FREDRIK SANDBERG/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 jan. 2024Publicerad: 13 dec. 2023

Large Cap på Stockholmsbörsen refererar till den del av aktiemarknaden där de största och mest etablerade företagen noterade på börsen återfinns.

Termen “Large Cap” är en förkortning för “Large Capitalization” och används för att beskriva företag med en hög marknadsvärdering eller stort börsvärde.

För att klassificeras som Large Cap-företag måste dessa företag ha en hög marknadsvärdering, vilket vanligtvis mäts som företagets totala aktievärde multiplicerat med aktiekursen. Dessa företag anses vara stabila, mogna och har ofta varit noterade på börsen under en längre tid. Large Cap-företag har generellt sett större och mer etablerade verksamheter jämfört med företag i andra marknadssegment som Mid Cap och Small Cap.

Investeringar i Large Cap-aktier betraktas ofta som mindre riskfyllda jämfört med mindre företag, eftersom större företag vanligtvis har mer stabila intäkter och starkare finansiell struktur. Large Cap-segmentet på Stockholmsbörsen erbjuder investerare möjligheten att placera sina pengar i några av de mest pålitliga och etablerade företagen på den svenska marknaden.

Klicka dig vidare till det börsbolag du vill se mer information om: