Dagens PS

Mid Cap

Mid cap
Börsklockan på Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 jan. 2024Publicerad: 13 dec. 2023

Mid Cap på Stockholmsbörsen refererar till den del av aktiemarknaden där mellanstora företag är noterade.

Termen “Mid Cap” är en förkortning för “Mid Capitalization” och används för att beskriva företag med en måttlig marknadsvärdering, det vill säga företag som inte är lika stora som Large Cap-företagen men inte heller så små som Small Cap-företagen.

För att klassificeras som Mid Cap-företag måste dessa företag ha en marknadsvärdering som ligger mellan de större Large Cap-företagen och de mindre Small Cap-företagen. Mid Cap-företag anses ofta ha en balans mellan tillväxt och stabilitet. Dessa företag kan vara i en fas av snabb tillväxt eller kan vara etablerade företag som inte är lika stora som de mest dominerande aktörerna på börsen.

Investeringar i Mid Cap-aktier betraktas ibland som en kompromiss mellan investeringar i större, mer stabila Large Cap-företag och mindre, mer riskfyllda Small Cap-företag. Mid Cap-segmentet på Stockholmsbörsen ger investerare möjlighet att diversifiera sina portföljer och delta i tillväxten hos företag som befinner sig i en mellanfas av sin utveckling. Precis som med andra marknadssegment är det viktigt för investerare att noga överväga risker och potential när de väljer aktier inom Mid Cap-kategorin.

Klicka dig vidare till det börsbolag du vill se mer information om: