Dagens PS

Åtal mot bedragare – lurade företagsledare på miljonbelopp

Markus ”Notch” Persson
Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson är en av de drabbade i bedrägerihärvan. (Foto: Minecraft)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 31 aug. 2021Publicerad: 31 aug. 2021

Åtal har väckts vid Stockholms tingsrätt mot de bedragare som lyckades lura företagsledare på 25 miljoner kronor. Men summan kunde ha blivit mycket större – de misstänkta försökte komma över ytterligare minst 75 miljoner Mkr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu åtalas sju personer för grovt bedrägeri vid Stockholms tingsrätt.

De drabbade företagarna är bland annat Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson och Spotify- grundaren Martin Lorentzon, där bedragarna ansökte om att vara deklarationsombud för personerna hos Skatteverket, med hjälp av målvakter och falska dokument – vilket gav tillgång till kontouppgifter.

Bedragare köpte guld

Pengarna fördes över till konton i Sverige och utomlands där de användes till att köpa guld.

Transaktionerna gjordes från bland annat SEB och andra storbanker, där Martin Lorentzon nu ifrågasätter säkerheten hos bankerna.

”Det är konstigt att bankerna inte täpper till ett sådant hål direkt. De har ju vetat om det ett tag, ändå har inget gjorts. Jag får känslan av en kalkylerad risk, att det är så mycket pengar som står på spel. Att det skulle bli för bökigt för användarna om man lade till ett steg till, exempelvis ett krav på bank-id-godkännande”, säger Martin Lorentzon till DN, enligt Di. 

Huvudman förnekar brott

De misstänkta bedragarna består av en 40-årig huvudman som har varit häktad sedan mars. Han har tidigare blivit dömd för liknande bedrägerier men förnekar brott.

ANNONS

Övriga i härvan åtalas för penningtvättsbrott – seden de flyttat pengar till olika konton för att gömma undan pengar från bedrägeriet.

För att motverka fler bedrägerier har Skatteverket nu gjort det möjligt för medborgare att spärra att obehöriga registrerar sig som deklarationsombud.

Läs mer: Bedrägerier med bitcoin vanligast

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS