Åtal har väckts vid Stockholms tingsrätt mot de bedragare som lyckades lura företagsledare på 25 miljoner kronor. Men summan kunde ha blivit mycket större – de misstänkta försökte komma över ytterligare minst 75 miljoner Mkr.

ANNONS

Nu åtalas sju personer för grovt bedrägeri vid Stockholms tingsrätt.

De drabbade företagarna är bland annat Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson och Spotify- grundaren Martin Lorentzon, där bedragarna ansökte om att vara deklarationsombud för personerna hos Skatteverket, med hjälp av målvakter och falska dokument – vilket gav tillgång till kontouppgifter.

Bedragare köpte guld

Pengarna fördes över till konton i Sverige och utomlands där de användes till att köpa guld.

Transaktionerna gjordes från bland annat SEB och andra storbanker, där Martin Lorentzon nu ifrågasätter säkerheten hos bankerna.

”Det är konstigt att bankerna inte täpper till ett sådant hål direkt. De har ju vetat om det ett tag, ändå har inget gjorts. Jag får känslan av en kalkylerad risk, att det är så mycket pengar som står på spel. Att det skulle bli för bökigt för användarna om man lade till ett steg till, exempelvis ett krav på bank-id-godkännande”, säger Martin Lorentzon till DN, enligt Di. 

Huvudman förnekar brott

De misstänkta bedragarna består av en 40-årig huvudman som har varit häktad sedan mars. Han har tidigare blivit dömd för liknande bedrägerier men förnekar brott.

Övriga i härvan åtalas för penningtvättsbrott – seden de flyttat pengar till olika konton för att gömma undan pengar från bedrägeriet.

ANNONS
ANNONS

För att motverka fler bedrägerier har Skatteverket nu gjort det möjligt för medborgare att spärra att obehöriga registrerar sig som deklarationsombud.

Läs mer: Bedrägerier med bitcoin vanligast