Dagens PS

Läckor: Kina mål för rysk kärnvapenattack

Kina
Ryssland under ledning av Putin övat på ett angrepp mot Kina med taktiska kärnvapen, visar läcka dokument. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Enligt nu läckta dokument som Financial Times tagit del av har Ryssland under ledning av Putin övat på ett angrepp mot Kina med taktiska kärnvapen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De hemligstämplade dokumenten som nu avslöjas torde slå ner som en bomb i Peking, som uttryckligen bedyrat sina kärleksfulla band till Moskva och upprättat en ekonomisk livlina till Ryssland under västs pågående sanktioner mot landet för invasionskriget i Ukraina.

Det framgår att Rysslands tröskel för att använda taktiska kärnvapen är mycket lägre än vad Kreml offentligt tillkännagivit och även om handlingarna är tio år gamla anses de fortfarande vara högaktuella för den nuvarande ryska militärdoktrinen.

De läcka dokumenten består enligt FT av “29 hemliga ryska militära filer som upprättats mellan 2008 och 2014, inklusive scenarier för krigsspel och presentationer för marinofficerare, som diskuterar operativa principer för användning av kärnvapen”.

Kärnvapen mer mer sprängkraft än atombomberna som fälldes över Japan

I övningsscenarierna ingår såväl ett ryskt kärnvapenförsvar vid ett fientligt intrång på det egna territoriet – bland annat från Kina – men också mer specifika utlösande faktorer. I det sammanhanget nämns förstörelse av 20 procent av Rysslands strategiska ubåtar med ballistiska robotar.

“Det här är första gången som vi har sett dokument som detta rapporteras offentligt”, säger Alexander Gabuev, chef för Carnegie Russia Eurasia Center i Berlin, till den brittiska tidningen och konstaterar att ryssarnas planer på att ta till kärnvapen om målen inte uppnås med konventionella vapen är framskridna.

Till skillnad mot strategiska kärnvapen, som har längre räckvidd och kan nå USA, är taktiska kärnvapen avsedda för att avfyras med land- eller sjöbaserade missiler eller från flygplan.

Deras räckvidd är begränsad för användning av konflikter i Europa eller i Asien, men de taktiska kärnvapnen är ändå mer kraftfulla än atombomberna som släpptes över japanska Nagasaki och Hiroshima 1945.

ANNONS

Läs även: Rysk politiker: “Flytta kärnvapen nära USA” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS