Den som stänger av kameran under videomöten ökar sin produktivitet. Det är slutsatsen av en ny studie.

ANNONS

Det ser ut som en självemotsägelse, men ett experiment som forskare från University of Arizona har gjort visar att människor blir mer koncentrerade under möten om de stänger av kameran, rapporterar CNBC.

Anledningen är att folk slutar fokusera på sina egna ansikten. Istället koncentrerar de sig på vad som sägs i större utsträckning, enligt artikelförfattarna.

Videomöten har blivit en del av vardagen för miljontals människor under pandemin. Det för med sig mycket positiva effekter, men också en del nackdelar.

Bland annat känner sig deltagarna i mötet ofta ”påpassade” av de andra deltagarna.

De fokuserar därför på sitt eget ansiktsuttryck och hur andra uppfattar dem, så till den grad att de lätt missar innehållet i det som diskuteras.

ANNONS
ANNONS

Eftersom den här självrannsakande effekten tar en del energi i anspråk, så blir deltagare mindre benägna att engagera sig och uttrycka nya idéer.

Hur mycket kameranärvaron påverkar var och en av deltagarna varierar dessutom.

Kvinnor blir lättare uttröttade av kameranärvaro eftersom det finns fördomar om att de tar hand om sysslor i hemmet medan de jobbar. De är därför extra måna om att se samlade ut, konstaterar forskarna.

Det här betyder inte att vi borde undvika att ha videokonferenser över huvud taget, menar Allison Gabriel, en av de forskare som gjort studien.

Däremot är det en bra idé att ge människor möjligheten att delta i mötet med kameran avstängd.

”Antagandet att du måste ha kameran på för att vara engagerad är utdaterad och anställda borde känna att de kan prata med sina kollegor och chefer om kameraetikett och vad som förväntas i olika möten”, säger hon till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Allison Gabriel tycker till och med att vi ska tillämpa nya strategier vad gäller kameramöten. Hon föreslår att alla i förväg ska bestämma om de vill delta med kameran påslagen eller inte.

Den som tycker att det är jobbigt att ha all kommunikation med kameran på borde i förväg avgöra i vilka möten det kommer att vara nödvändigt.

Att visa ansiktet i ett möte med bara en eller ett par deltagare kan vara rimligt, tycker Gabriel, särskilt om det är med din chef.

Läs också:

Experten: Så jobbar du hemifrån
Otroliga siffror: Det här händer på nätet varje minut