Dagens PS

Äntligen glädjande inflationssiffror

riksbankschefen
Riksbankschef Erik Thedéen har anledning att muntra upp - svensk inflationsstatistik för februari kom in bättre på alla punkter! (Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 14 mars 2024Publicerad: 14 mars 2024

SCB:s nya inflationssiffror är drömläsning för riksbankschefen Erik Thedéen. Svensk inflation faller mer än väntat på alla punkter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som vanligt numera var det spänd väntan för både bolånetagare, börsen, ekonomer och finanspolitiker när ny månadsstatistik skulle släppas.

2,5 procent i årstakt

Men till skillnad för när de amerikanska siffrorna kom här om dagen, som blev lite av en besvikelse, så överraskade Sverige på den positiva sidan.

Kärninflationen KPIF sjönk från 3,3 procent i januari till hela 2,5 procent i februari, 0,1 lägre än de 2,6 som marknaden förväntade sig.

Den så kallade underliggande inflationen exklusive energi sjönk till 3,5 procent i februari. Det är den lägsta takten sedan mars 2022, skriver SCB i sitt pressmeddelande. Väntat var 3,4 procent. Siffran i januari var 4,4 procent.

Även månadstakten för inflationen blev lägre; 0,3 procent var förväntat men utfallet blev 0,2 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Vågar Riksbanken sänka i maj?

Vad förklarar då de positiva siffrorna?

ANNONS

“Lägre elpriser bidrog till att boendekostnaderna sjönk i februari”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Statistiken borde vara precis den typ av positiv data som Erik Théeden har efterlyst för att börja våga sänka den svenska styrräntan.

I en förhandskommentar till inflationsstatistiken sade SPP:s sparekonom Shoka Åhrman i en intervju med Omni Ekonomi, som Dagens PS skrev om:

“Om vi även fortsatt ser en nedåtgående trend på inflationen kan Riksbanken bli först ut med räntesänkning och gå före ECB”, säger Åhrman.

Frågan är om dagens siffra räcker för en sänkning i maj vilket skulle kunna ge ytterligare bränsle till senaste tidens svenska börsuppgång.

Läs mer:

Blir Riksbanken först, morgonens KPI vägvisare

Amerikans inflationsbesvikelse för Powell igen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS