Dagens PS

Stadskärnorna på väg tillbaka – stor betydelse

stadskärnor på väg tillbaka
Stadskärnorna är på väg tillbaka efter pandemin och kan bli nya viktiga mötesplatser. (Foto: HUI)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 sep. 2021Publicerad: 29 sep. 2021

Nu sker en snabb revansch av stadskärnorna enligt färska siffror från Cityindex. Det ser ut som att de kommer att ha stor betydelse efter pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje höst kommer Cityindex, som är ett samarbete mellan branschorganisationerna Fastighetsägarna och Handelns utredningsinstitut, HUI, ut med en kartäggning av utvecklingen av landets 107 stadskärnor.

Mycket pekar på att stadskärnan är på väg tillbaka, och snabbast har det gått för storstäderna mellan februari och juli då stadsflödet ökade i samtliga stadskärnor, något som fick ett ytterligare lyft när det stod klart att samtliga restriktioner slopas. 

Viktiga mötesplatser

Förutom handelsplatser är de viktiga mötesplatser, menar Anna Wiking, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna Syd.

Småstäderna klararade sig bättre än storstäderna förra året, och därför blir återhämtningen inte lika tydlig i de mindre städerna.

”I storstäderna kommer tillväxten vara betydligt snabbare eftersom tappet också var störst där. De mindre städerna har fortfarande samma inflöde”, säger Anna Wiking.

Ökat engagemang

Nu tror hon att stadskärnorna kommer lägga fokus på sådant som engagerar invånarna – “som till exempel kultur och fritidsliv men även idrottsföreningar”.

“Allt som är upplevelsebaserat”.

E-handeln blev som bekant vinnaren under pandemin och ökade med 40 procent sedan 2019. Anna Wiking tror att vi fortsatt kommer handla på nätet.

“Jag kan inte tänka mig att det skulle upphöra för att restriktionerna släpper. Det kommer troligtvis fungera mer som ett komplement till fysisk handeln.”

Läs även: Forskare varnar för dolkstöt för stadskärnor

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS