Dagens PS

7,3 miljarder i nytt stödpaket till Ukraina

Stödpaket md Stridsbåt 90
I det 15:e stödpaketet från Sverige till kriget i Ukraina finns bland annat 10 Stridsbåt 90 med som donation till den Ukrainska försvarsmakten. (Foto: Regeringskansliet)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Idag lade regeringen fram ett stödpaket värt 7,3 miljarder kronor. Det största enskilda stödpaketet till Ukraina någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Strax före årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina, lägger den svenska Regeringen fram det enskilt största militära stödpaketet till Ukraina, värt 7,3 miljarder kronor.

“Skulle Ryssland vinna detta fruktansvärda krig, får Sverige väsentligt större säkerhetsproblem än i dag”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) vid presskonferensen..

Det 15:e stödpaketets största enskilda post är artilleriammunition värt två miljarder kronor. Ammunitionen är ett samarbetsprojekt mellan Danmark, Sverige och Finland där samtliga länder bidrar med komponenter till leveransen.

Ammunition til ett värde av två miljarder är den enskilt största posten i det 15:e stödpaketet.(Foto: Förvarsmakten)

Nytt i det svenska stödpaketet är en marin satsning där bland annat 10 stycken Stridsbåt 90, 20 stycken G-båtar och ett antal undervattensvapen till ett totalt värde av 1,1 miljarder kronor doneras till Ukraina.

För strid på floder

De svenska båtarna är utvecklade för svenska kust- och skärgårdsklimat men passar även utmärkt för Ukrainas sjöar, floder och vattendrag som ofta är svåra “murar” för armén att ta sig över vid framryckningar.

Stridsbåt 90 är en av den svenska försvarsindustrins största framgångar internationellt. (Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten)
ANNONS

Vidare finns också ett antal luftförsvarssystem modell Robot 70 , pansarvärnssystem Robot 55 och diverse handeldvapen med i paketet.

Totalt har Sverige inklusive dagens stödpaket, gett stöd till Ukraina motsvarande 30 miljarder kronor och är därigenom ett av de 10 största bidragsländerna till landet.

ANNONS

Senaste nytt

Sämre på hemmaplan

I och med det försämrade svenska säkerhetsläget på hemmaplan, börjar det bil allt svårare att få fram material som den svenska krigsmakten anser sig ha råd att avvara. Framtida stödpaket kommer därför mer att inriktas på till exempel utbildningsinsatser.

“Detta är ett steg i den riktningen, säger försvarsminister Pål Jonson (M). “Det är helt naturligt. Det är inte obegränsat vad vår egen krigsorganisation kan avvara”

Läs mer:

Om stödpaketet här

ANNONS

Ukrainas kulturarv skjuts i spillror (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS