Dagens PS

Al Gore: "Greenwashing ett växande hot"

Greenwashing
Al Gore har även varnat för greenwashing. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 juli 2021Publicerad: 18 juli 2021

USA:s tidigare vicepresident Al Gore varnar för att greenwashing utgör ett betydande och växande hot mot klimatet och en övergång från fossila bränslen, enligt Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Termen greenwashing, engelska för grön-tvättning, innebär att försöka måla upp något som mer hållbart, miljövänligt eller bättre för klimatet än det egentligen är genom vilseledande eller falsk information, för att plocka PR-poäng.

”Det finns fortfarande en gapande klyfta mellan långsiktiga klimatmål och kortfristiga handlingsplaner” på både företagsnivå och nationell nivå, säger Al Gore som numer är ordförande för Generation Investment Management som precis publicerat sin femte årliga rapport om omställningen till en hållbar ekonomi.

Den tidigare vicepresidenten har sedan han förlorade presidentvalet mot George W Bush 2000 varit en förkämpe för miljön. Hans arbete mot klimatförändringarna var orsaken till att Al Gore fick ta emot Nobels fredspris 2007 tillsammans med Intergovernmental Panel on Climate Change.

42 procent av alla påståenden kan vara greenwashing

Rapporten citerar data från nationella konsumentskyddsmyndigheter som uppskattar att 42 procent av alla miljöpåståenden är “överdrivna, falska eller missvisande” och kan bryta mot EU:s fair trade-regler.

”Stora utsläppare måste öka sina klimatambitioner med förnyad trovärdighet och brådska. På samma sätt behöver utvecklingsländer akut stöd för vaccintillgång, klimatfinansiering och skuldlättnad.”

Investeringarna har tiodubblats 

Rapporten visar också att de globala investeringarna i så kallade ESG-fonder (environmental, social and governance funds) ökat tiofaldigt sedan 2015, men också att många regeringar och företag saknar kortsiktiga planer för att nå Parisavtalets mål.

ANNONS

Rapporten konstaterar också att hälften av världens BNP är utsatt för medel- eller stor risk på grund av förlust av natur på grund av klimatförändringarna.

“Vi måste vara vaksamma om det växande hotet om greenwashing eller riskera att svårvunna framsteg spårar ur”, säger Al Gore.

Läs mer: Så undviker du fondernas ”greenwashing”

Läs mer: Exxon-lobbyist erkänner greenwashing – vd chockad

Läs mer: Lundin Energy totalsågas – säljer ”koldioxidneutral” olja

Läs mer: Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS