Dagens PS

Sveriges största aktiefond tar rygg på Warren Buffett

Den hyllade aktiefonden Swedbank Robur Technology har fått en ny huvudförvaltare sedan februari i år. Ett av köpen som gjorts har tagit rygg på Warren Buffett.
Den hyllade aktiefonden Swedbank Robur Technology har fått en ny huvudförvaltare sedan februari i år. Ett av köpen som gjorts har tagit rygg på Warren Buffett. (Foto: Natti Harnik/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Christian Blink har precis tagit över som förvaltare för Sveriges största aktiefond. Ett innehav där han köpt på sig i delar han med börsgurun Warren Buffett.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank Robur Technology är Sveriges största aktiefond med 161 miljarder i förvaltat kapital.

Tog över 19 februari

Den har enligt Morningstar också rankats som världens bästa fond i ett tioårsperspektiv.

I januari kom beskedet att Kristoffer Barret, tidigare ansvarig förvaltare för fonden, lämnar rollen vilket flera medier rapporterade om.

Ny huvudförvaltare sedan 19 februari i år är istället Christian Blink som dock varit en del av Robur och fondens förvaltarteam ett längre tag. Han kommer bland annat också ha hjälp av Nejla-Selma Salkovic som värvats som assisterande förvaltare till fonden.

Ungt stjärnskott tar över storbankens teknikfond

Swedbank Robur har nu gjort klart hur förvaltningen av deras populära tech-fond kommer att se ut efter att den tidigare förvaltaren aviserade sin avgång i vintras.

Mycket kommer därför vara sig likt enligt Blink när det gäller sättet man förvaltar och analysstrategin. Det säger han till Helen Rothstein när han gästar Privata Affärens podd Ett rikare liv.

ANNONS

Senaste nytt

En av Warren Buffetts favoritaktier

ANNONS

Men några justeringar har Blink hunnit göra trots att det ännu bara är drygt tre månader sedan han tillträdde jobbet. Bland annat har han passat på att ta rygg på investerar-esset Warren Buffett.

Det handlar om teknikjätten Apple.

“De har fantastiska produkter, extremt nöjda kunder, visst telefonen kanske är dyr men om du tänker på hur mycket du använder den så är det kanske det billigaste du har hemma. Den är så oerhört användbar. I grunden har de världens bästa produkt”, säger Christian Blink i podden.

Apple-aktien har annars varit ifrågasatt under senare tid, bland annat för hur de ska klara övergången till AI. Men Blink har passat på att köpa när aktien haft svagare perioder och tror istället att det nu skapas möjligheter för Apple.

“Det som är intressant nu är att hårdvara kommer att vara väldigt viktigt inför den AI-revolution vi står inför. Helt plötsligt kommer Apple kanske lansera, enligt rykten, ett samarbete med OpenAI som kommer kunna driva utvecklingen framåt. Världens bästa hårdvara plus världens bästa mjukvara. Då får du en helt anledning att köpa ny telefon”, resonerar Blink och konstaterar att bolaget är underskattade.

Apple ska lansera sin AI-strategi i juni. En nyhet där som lyfter Apples AI-erbjudande kan få fart på folks vilja att uppgradera till nya telefoner igen tror Christian Blink som också gillar Apple starka plattform Appstore.

Läs mer:

Apple struntar i integriteten – AI lockar mer. Dagens PS

ANNONS

Har Warren Buffett gått på en mina med Apple? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS