Dagens PS

Stora skillnader i globalfondernas utveckling

Det är skillnad på globalfond och globalfond, Det visar privata Affärers jämförelse där sex olika globalfonder granskas i ett femårsperspektiv.
Det är skillnad på globalfond och globalfond, Det visar privata Affärers jämförelse där sex olika globalfonder granskas i ett femårsperspektiv.(Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Det är skillnad på globalfonder och globalfonder. Det visar Privata Affärers fiktiva tävling Globalkampen som nu fyller fem år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För fondsparare som vill ha en bred exponering mot hela världens börser räcker det inte att leta efter etiketten “globalfond”.

Globalfonderna snittar plus 74 procent

Fonden måste också inspekteras “under huven”.

Är fonden aktivt förvaltad eller en passiv indexfond? Vilken riskprofil har fonden? Vilka länder finns representerade? Det är några av de faktorer i fondens investeringsstrategi som intresserade fondsparare bör kika närmare på.

I juni 2019 startade tidningen Privata Affärer en utmaning som döptes till Globalkampen i syfte att just testa hur olika typer av globalfonder presterar över tid.

“Vi köpte fondandelar för 10 000 kr vardera i sex globala aktiefonder, för att följa dem och se vad som händer på lång sikt. De utvalda hade helt olika investeringsstrategier, bland annat en billig indexfond och en aktivt förvaltad fond med försiktig ansats”, skriver Privata Affärer.

Nu finns facit för de senaste fem åren och till att börja med kan konstateras att globalfonder generellt har varit en bra placering under perioden 2019 till 2024.

Snittet för de sex fonderna är plus 74 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Prioriterat ned amerikanska aktier”

Inom gruppen är det dock stora skillnader mellan bästa och sämsta globalfond i tidningens sextett.

Högst presterade en billig indexfond, plus 94 procent under de senaste fem åren.

“De 1 500 mest omsatta bolagen på världens mogna marknader. Det är vinnarmelodin för Avanza Global som har skrapat ihop överlägset högst avkastning av de utvalda fonderna”, konstaterar Privata Affärer.

Här är vinnarna bland Avanzas globalfonder

Bland nätmäklaren Avanzas vinnande globalfonder har den som toppar listan avkastat drygt 200 procent på fem år, skriver Placera.

I botten, förvisso med 64 procents avkastning men ändå bara två tredjedelar av Avanza Globals resultat, hamnade fonden Odin Global.

“Det här är en aktivt förvaltad fond för långsiktigt sparande som har prioriterat ner amerikanska aktier till förmån för bland annat Storbritannien och Nederländerna”, skriver Privata Affärer om vad som kan vara skälet till att fonden gått relativt sämre sina globalfonds-konkurrenter.

Hela Globalkampen finns att ta del av här.

ANNONS

Läs mer:

Nordnet: Därför köper sparare globalfonder. Dagens PS

Svenskarna fondsparar som aldrig förr. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS