Dagens PS

Läge för börshajar: Stillastående index – men svänger under ytan

börshajar
Stillastående på börsen – men utmärkt läge för börshajar lurar under ytan. (Foto: Wai Siew/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Index rör sig långsamt men det svänger rejält bland bolagen – ett utmärkt läge för de börshajar som kan välja rätt aktier, rapporterar WSJ.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 har inte haft en rörelse på mer än 2 procent sedan i februari, och volatilitetsindex VIX är bara strax över sin lägsta nivå sedan pandemin.

Men tro inte att det är lugnt på börsen för det. Under ytan svänger det dock rejält, bara en gång tidigare de senaste 25 åren har enskilda aktier rört sig så mycket samtidigt som index hållit sig lugnt, rapporterar Wall Street Journal.

Överens om makrofaktorer

Investerarna är anmärkningsvärt överens om många makrofaktorer just nu, enligt WSJ, som räknar upp konsensus om att den stora inflationsboomen lugnat ned sig, att ekonomin kommer vara lagom varm och lagom kall så att centralbanken Federal Reserve inte gör några förändringar, och att krigen i Mellanöstern och Ukraina inte sprider sig.

Men just denna konsensus leder till att investerarna istället försöker hitta vinnare och förlorare bland enskilda bolag – det finns gott om vinnare och förlorare på exempelvis höga räntor samtidigt som de tar ut varandra på indexnivå.

Bolagens kvartalsrapporter får också större effekter än normalt. WSJ använder som exempel bland annat Salesforce som tappade 20 procent av sitt börsvärde på sin kvartalsrapport, och HP som steg 17 procent på sin – under samma dag.

Bra miljö för börshajar

Trenden går att se även på Stockholmsbörsen – den senaste veckan har exempelvis detaljhandelsbolaget Clas Ohlson (börskurs Clas Ohlson) rusat ordentligt på sin kvartalsrapport, samtidigt som medcinteknikbolaget Elekta (börskurs Elekta) fallit kraftigt efter sin rapport.

ANNONS

WSJ skriver att det här är en miljö som borde lämpa sig väl för de som väljer aktier, som aktiva fonder, då effekten av att träffa rätt blir större.

Å andra sidan blir effekten av att träffa fel också större, samtidigt som de hoppfulla börshajar som väljer aktier noggrant ofta undviker storbolagen – vilket varit en riktigt dålig idé i år då de drivit börsens uppgång.

Läs även: Harald Mix öppnar för börsnotering av Carnegie (Dagens PS)

Läs även: Ras på Parisbörsen efter Macrons EU-besked (Dagens PS)

Läs även: Ny statistik: Ekonomin krymper i Sverige (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS