Dagens PS

UNO-kort spelat – Gamestop rusar i förhandeln

Gamestop
Med ett UNO-kort på X så ser Keith Gill ut att vända upp och ned på marknaden igen. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Dags för ytterligare ett varv med “meme-aktier”? Ett UNO-kort från den rytande kattungen får Gamestop att rusa i förhandeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitten av maj var något av en déjà vu från 2021 på börsen när Gamestop och andra så kallade “meme-aktier” rusade till galna nivåer och knäckte blankande hedgefonder på löpande band.

Detta efter att en av huvudpersonerna från 2021, Keith Gill som är mest känd under pseudonymen “Roaring Kitty”, plötsligt gjorde väsen av sig efter tre års tystnad, vilket Dagens PS rapporterade om.

Det hela lugnade ned sig efter ett par dagar och aktierna föll ned till sina tidigare nivåer.

Positioner värda 1,9 miljarder

Men nu kan det vara dags igen. Gamestop rusar i förhandeln på Wall Street på måndagen, som mest var terminskontrakten för aktien upp 90 procent, vid 11.30 svensk tid var nivån 68 procent upp. Orsaken är densamma: Kattungen har rutit till igen, denna gång också på Reddit där använder sig av användarnamnet DeepF——Value.

CNBC rapporterar att han lagt upp en bild där han ser ut att ha positioner i Gamestop värda 181 miljoner dollar, motsvarande 1,9 miljarder kronor. Han valde dock ett annat forum på Reddit för sitt inlägg än tidigare, även om användarnamnet är detsamma.

UNO-kort för vändning?

Samtidigt lade han upp ett kryptiskt budskap på X – ett så kallat “reverse card” som vänder på ordningen i spelet UNO. Inlägget hade nio timmar efter det publicerades fått 57 000 gilla-hjärtan på X.

ANNONS

Nätbanken Avanza har statistik kring de tidigare rusningarna i “meme-aktierna”, och noterar bland annat att antalet nya kunder som satsar på Gamestop är 90 procent män.

”Aktiehandeln i Gamestop liknar ett casino. De stora kursrörelserna drar till sig en sådan uppmärksamhet att många väljer att slänga in ett antal hundralappar med förhoppningen att de ska mångdubblas. De som lyckades pricka toppen i de kraftiga rörelserna kunde tjäna snabba pengar, men risken att förlora var väsentlig”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

”Aktier som tillgångsslag har historiskt varit en väldigt framgångsrik placering, men det har krävt sitt tålamod. Aktiefonder har som regel en minsta rekommenderad innehavstid på fem år eftersom att risken för att förlora pengar är stor på kortare tid än så. Den tumregeln bör även aktiesparare följa. Den som tar högre risk än man klarar av riskerar att få en kalldusch som gör att man väljer bort aktiemarknaden även för sunda långsiktiga placeringar”, fortsätter han.

Läs även: “Rytande kattungen” tillbaka – Gamestop rusar igen (Dagens PS)

Läs även: T+1 – förändringen som skapar “mycket ångest” på Wall Street (Dagens PS)

Läs även: “Meme-aktier” stekheta: Gamestop och AMC upp 100 procent (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS