Dagens PS

Två tydliga trendskiften bland fondspararna i maj

"Flera fondkategorier blir allt mer populära, men det är en som verkligen sticker ut i månadens fondhandel", säger Avanzas privatekonom Felicia Schön om bankens nya fondstatistik för maj månad.
"Flera fondkategorier blir allt mer populära, men det är en som verkligen sticker ut i månadens fondhandel", säger Avanzas privatekonom Felicia Schön om bankens nya fondstatistik för maj månad. (Foto: Avanza)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Maj är inte riktigt över än men Avanza har redan hunnit summera hur deras fondsparare har agerat i månaden. Två stora trendskiften kan skönjas i investerarkollektivet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under våren har globalfonder varit den helt dominerande fondkategorin bland spararna.

Fondspararnas favorit

På maj månads ranking är fondkategorin fortfarande i topp i Avanzas färska statistik men där bakom tar nu andra kategorier in rejält.

”Globalfonder har länge stått för en övervägande majoritet av fondköpen men nu ser vi att dominansen börjar avta ordentligt till förmån för andra, och fler, fondkategorier. Både Sverigefonder och Investmentbolagsfonder ökar kraftigt, men även andra kategorier såsom tillväxtmarknadsfonder, Europafonder och Kinafonder ökar i popularitet bland fondspararna. Det ser ut som att man växlar upp riskviljan”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

En sektor det talats om under hela våren är småbolagen som av många experter anses stå inför en börs-comeback. Det har dock inte synts i fondstatistiken.

Så sent som i mars förvånades Felicia Schön över fondspararnas ratande av småbolagskategorin.

“För tredje månaden i rad säljer fondspararna småbolagsfonder. Den trenden förvånar mig något med tanke på att det är en sektor som nu vänt uppåt och fortsätter att tåga på”, sa hon då.

ANNONS

Senaste nytt

Räntesänkningen fick fart på intresset

ANNONS

Nu verkar fondspararna dock ha vaknat för småbolagstrenden.

”Flera fondkategorier blir allt mer populära, men det är en som verkligen sticker ut i månadens
fondhandel. Småbolagsfonder har rört sig från att vara den näst mest nettosålda kategorin i april till
sjätte mest nettoköpta i maj”, konstaterar Felicia Schön och fortsätter:

“Jag har varit förvånad över att fondspararna tidigare varit så passiva i småbolagsfonderna, men det verkar som att en faktisk räntesänkning var det som behövdes för att spararna skulle återfå tron på marknaden. För de som köpte tidigt under månaden har det givit fin avkastning också – svenska OMXS Small Cap GI har stigit med över 9 procent i maj”.

Som tidigare under året är det små flöden av nettoförsäljningar men bland de fondkategorier som toppar säljlistan återfinns Japanfonder, Energifonder och Nordenfonder.

Läs mer:

Sveriges största aktiefond tar rygg på Warren Buffett. Dagens PS

Valet mellan fonder och investmentbolag avgjort. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS