Dagens PS

Simon Blecher lyfter fram tre favoritaktier

Carnegie Fonders stjärnförvaltare Simon Blecher framhåller vikten av god governance i sina investeringar och lyfter fram tre svenska bolag han tycker väl fyller det kriteriet.
Carnegie Fonders stjärnförvaltare Simon Blecher framhåller vikten av god governance i sina investeringar och lyfter fram tre svenska bolag han tycker väl fyller det kriteriet. (Foto: Carnegie Fonder)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Bra ägare och governance är en hörnpelare när Carnegie Fonders stjärnförvaltare Simon Blecher letar innehav. Nu delar han med sig av tre svenska bolag som uppfyller det kriteriet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Simon Blecher är en Sveriges mest erfarna fondförvaltare med ansvar för flera av Carnegie Fonders investeringar.

“Får inte bli kompisar”

Bra bolag med bra produkter är givetvis viktigt för stjärnförvaltaren.

Men kanske ännu viktigare är hur bolaget ägs och styrs, berättar Simon Blecher i en video hos Carnegie där fondbolaget beskriver sin syn på “Governance”. Alltså G:et i det ofta diskuterade ESG-begreppet.

“För oss är det otroligt viktigt med governance, vi vill hitta de bästa långsiktiga bolagen och det gör vi genom att bedriva en aktiv ägarstyrning”, förklarar Simon Blecher och utvecklar:

“Det är viktigt att vi inte kommer för nära bolagen och blir kompisar. För om vi inte påverkar bolagen i vad vi tror är rätt riktning då kommer aktierna att gå dåligt och då drabbas andelsägarna och vi, vilket är motsatsen för det vi står för.”

Så vilka bolag kvalar då in på Simon Blechers lista över god styrning? Toppförvaltaren ger tre exempel.

ANNONS

Senaste nytt

Blecher hyllar flera vd:ar

ANNONS

Det första bolaget är Fredrik Lundberg-ägda skogsaktien Holmen (börskurs Holmen).

“Holmen har alla tecken vi leter efter. Det är tryggt, har låga skulder och produkter vi tror på. De har ett helt kretslopp av bra produkter. Men framförallt har de en väldigt stark governence. Man har en extremt duktig och långsiktig ägare i Fredrik Lundberg, man har en väldigt stark styrelse och man har också en bra ledning i vd Henrik Sjölund“, berömmer Simon Blecher.

Holmen lockade nyligen också Handelsbankens analytiker.

Bland Simon Blechers favoriter finns också Epiroc (börskurs Epiroc).

“Epiroroc symboliserar också mycket av det vi står för och finns i flera av Carnegies fonder” säger Blecher som ger mycket ros till gruvbolagets vd Helena Hedblom som kommer internt från Epiroc.

Vd och ägare får även beröm i Simon Blechers tredje aktie som han kallar ett typiskt kärninnehav som växer försiktigt med låga skulder:

“Det tredje exemplet är Lifco (börskurs Lifco) som också de har en stark huvudägare i Carl Bennet och otroligt duktig vd i Per Waldemarson.

Läs mer:

ANNONS

Krisande Nibe lockar Simon Blecher. Dagens PS

Toppförvaltaren ryter till: “Helt vansinnigt”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS