Dagens PS

Morningstar: 22 procents uppsida i dansk stjärna

Fondrating-bolaget Morningstar ser över 20 procents uppsida i en dansk aktie verksam inom hörselteknik. Det skriver man i en ny analys.
Fondrating-bolaget Morningstar ser över 20 procents uppsida i en dansk aktie verksam inom hörselteknik. Det skriver man i en ny analys. (Bertil Ericson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Flera danska aktier har gått som tåget på Köpenhamnsbörsen senaste åren. Nu har fondrating-tjänsten Morningstar hittat en till dansk aktie som analytikern beskriver som “undervärderad”.

ANNONS
ANNONS

Ingen har väl undgått hur läkemedelsbolaget Novo Nordisk vuxit sig till ett av Europas största bolag och till och med passerat och blivit större än Danmarks totala BNP.

Hörhjälpmedels-aktie

Men Novo Nordisk är inte ensam dansk om att sätta avtryck i börsvärlden.

Fraktbolaget Maersk har länge varit en av de största globala spelarna i sin sektor och på senare år har smyckeskedjan Pandora, ledd av en svensk vd, också tagit steget till ett känt internationellt varumärke.

Häromveckan rapporterade alla tre bolagen samma dag.

Nu har fondrating-tjänsten Morningstar vaskat fram ytterligare en aktie på Köpenhamnsbörsen, också den i hälsosektorn, där man ser en klar uppsida.

Det handlar om hörhjälpmedelsbolaget GN Store Nord.

“Företaget erbjuder lösningar inom medicin och ljud och består av två affärsområden: audio, som står för cirka 62% av försäljningen och hearing, som står för 38%. GN Hearing erbjuder hörapparater medan GN Audio erbjuder headset och högtalartelefoner till företags- och konsumentmarknaden. Företaget har positionerat sig som en av huvudaktörerna på marknaden för headsets för Unified Communication. Företagets premiumvarumärken är Resound inom hörsel och Jabra inom headset”, skriver Morningstar i analysen av det man kallar Månadens aktie.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Verkligt värde 270 kronor

Morningstar ser framförallt GN Store Nords starka varumärke som bolagets starkast konkurrensfördel snarare än tekniken.

“Bolagets omstrukturering, som aviserades 2023, ger resultat, menar Morningstars analytiker. I kombination med en stabilisering av intäkterna inom audio och en stark utveckling inom hearing, såg bolaget på konsoliderad basis en förbättring av koncernens justerade EBITA-marginal med 650 baspunkter i den senaste kvartalsrapporten. Med förbättrade kassaflöden ser GN:s solvensposition också allt mindre utsatt ut”, berättar Johanna Englundh, redaktör för Morningstar Sverige.

Den danska hörapparat-aktien har gått starkt i år, upp 28 procent, och handlas just nu för 220 danska kronor.

Morningstar ser dock ett uppskattat verkligt värde på 270 danska kronor vilket därmed ger en uppsida på drygt 22 procent.

Läs mer:

Morningstar: Varning för Warren Buffetts aktier. Dagens PS

Varningsflagg: Aktierna med störst rasrisk. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS