Dagens PS

Aktiespararna återväcker sin fondportfölj: Här är innehaven

Aktiespararna har väckt sin tidigare nedlagda fondportfölj till liv igen. Sju fonder får plats i modellportföljen.
Aktiespararna har väckt sin tidigare nedlagda fondportfölj till liv igen. Sju fonder får plats i modellportföljen.(Foto: Christine Olsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Totalt sju fonder får plats i Aktiespararnas nygamla fondportfölj som småspararföreningen nu startar igen lagom till midsommar.

ANNONS
ANNONS

“Fondportföljen kommer att ha en aktiv strategi, med målet om en avkastning som överträffar jämförelseindex”, skriver Aktiespararna om vad spararna kan förvänta sig.

“Lägre risk än enskilda aktier”

Skälet till att fondportföljen fått ett andra liv stavas riskspridning.

“Alla investerare vet att aktiemarknaden kan vara en svårnavigerad djungel, särskilt när det gäller enskilda aktier. För att undvika dessa fallgropar har vi sammanställt en diversifierad fondportfölj med målet att ge en stabil avkastning över tid, till en lägre risk än enskilda aktier”, motiverar Aktiespararna beslutet.

Nya EU-regler hotar ESG-fonder – de kan diskas

Nya regler inom EU kan innebära att över tusen ESG-fonder med hållbarhetstema kan behöva byta namn eller sälja innehav. Det visar en granskning som Morningstar gjort av det nya regelverkets effekter.

Två av sju fonder i portföljen har en global exponering. Det handlar om Länsförsäkringar Global Index och Cliens Global Småbolag. 

Det är också i linje med vilka fonder som varit mest populära bland svenskarna och vuxit starkast under våren.

Totalt 75 miljarder har nysparats i globala fonder under 2024 enligt Fondbolagens förening.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En teknikfond i fondportföljen

Fyra av fonderna är Sverigefokuserade.

Sverigefonderna som Aktiespararna handplockat är PLUS Allabolag Sverige Index, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, SEB Sverigefond Småbolag C/R samt Öhman Sweden Micro Cap.

De två förstnämnda utgör tyngs vikt i fondportföljen med 20 procent vardera.

“Utöver dessa så har Swedbank Ny Teknik valts, som huvudsakligen är exponerad mot Sverige, men i viss mån även har en global geografisk exponering”, skriver Aktiespararna.

Teknikfonden har haft tre tuffa år med en negativ avkastning på 35 procent bakom sig men nu verkar Aktiespararna tro på en vändning för segmentet och ger fonden tio procents vikt i sin fondportfölj.

Läs mer:

Starkt maj: Aktierna i “stockpicker-fonden”. Dagens PS

ANNONS

Stora skillnader i globalfondernas utveckling. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS