Dagens PS

Nvidia-effekt hos Nordnets fondsparare

Nordnets sparekonom Frida Bratt ser en Nvidia-effekt i sparmönstret hos nätmäklarens fondköp under maj.
Nordnets sparekonom Frida Bratt ser en Nvidia-effekt i sparmönstret hos nätmäklarens fondköp under maj.(Foto: Frida Bratt)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Global, USA och tech. Där har du fond-typerna som Nordnets fondsparare köpte mest i maj. Nordnets sparekonom Frida Bratt ser en tydlig röd tråd i var pengarna har placerats.

ANNONS
ANNONS

“Nvidias rapport gav fondspararna råg i ryggen”, säger Frida Bratt när hon studerar nätbankens nya maj-statistik.

“Nvidias pangrapport stärkte”

På fondnivå så var Nordnet Sverige Index den mest köpta fonden bland Nordnets kunder under maj. Följt av Länsförsäkringar Global Index samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Utifrån teman så var mönstret ett annat.

“Mot bakgrund av det positiva sentimentet har spararna i maj ökat på sina innehav i globalfonder, USA-fonder och techfonder – tre fondtyper som samtliga innehåller en hög andel techjättar. Nvidias pangrapport stärkte sannolikt fondspararnas tro på att AI-hajpen lever och kan fortsätta dra den amerikanska börsen”, kommenterar Frida Bratt statistiken.

Frida Bratt: “Önskar att regeringen rullade tillbaka ISK-skattehöjningen”

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Nordnets sparekonom ser en tydligt ökad riskvilja hos spararna.

ANNONS

Senaste nytt

Fondsparare tar hem vinst i smalare fonder

ANNONS

“Det är hög riskaptit hos såväl institutionella investerare som hos svenska privatsparare. Börsen har övergått från att ha varit helt centralbanksstyrd, till att drivas av att förväntningarna på bolagens vinster har justerats upp”, säger Frida Bratt och fortsätter:

“Inte bara aktiemarknaden utan såväl kopparpriset som bitcoin har stigit kraftigt, en följd av ett positivt marknadshumör som helhet. Det har fått spararna att passa på att göra vinsthemtagningar i smalare fonder med den exponeringen i maj”.

En ökad riskaptit var något som även konkurrenten Avanza såg i sin månadasstatistik.

På säljsidan så var de tre mest avyttrade fonderna i tur och ordning Allianz Global Metals and Mining, HSBC GIF Brazil Bond och Investerum Strategic Value.

Läs mer:

Frida Bratt varnar för investmentbolagen. Dagens PS

Nordnet: Därför köper sparare globalfonder. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS