Dagens PS

"Dumma indexpengar" skapar AI-bubbla enligt Christer Gardell

indexpengar
Cevian Capitals Christer Gardell. (Foto: Karin Nilsson/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 maj 2024Publicerad: 26 maj 2024

Nvidia och andra AI-bolag är in “värderingsbubbla” som drivs av “dumma indexpengar”, enligt riskkapitalisten Christer Gardell.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Med den enorma mängd av dumma indexpengar som finns i marknaden så blåses alltid en värderingsbubbla upp vid en hajp. Nvidia och andra hajpbolag är nästan definitionsmässigt övervärderade. När bubblan punkteras är en svårare fråga”, skriver Christer Gardell, grundare och partner på Cevian Capital, en mejlintervju med TT.

Passiva fonder växande problem

Det här är ett fenomen som Dagens PS uppmärksammat tidigare. De “dumma indexpengar” Gardell refererar till är den växande graden av passiva fonder som följer ett index. Om ett bolag rusar ordentligt (som Nvidia som är upp 3 000 procent på fem år) blir de en större del av indexet, och då skapar fonderna ytterligare köptryck på bolagets aktier när de balanserar om sina portföljer för att matcha indexet.

“Jag skulle definitivt inte våga köpa på dessa nivåer. De som går in nu för att rida hajpen måste vara beredda på att förlora en stor del av det kapital som satsas”, säger Christer Gardell.

Tror det tar längre tid

Han dömer inte ut Nvidia eller AI som sådant, och Christer Gardell säger enligt TT att Nvidiachefen Jensen Huang kan ha rätt i att den utveckling av artificiell intelligens (AI) som har tagit fart kan bana vägen för “en industriell revolution”.

“Men det tar väl säkert lite längre tid än vad hajpen hoppas på”, säger han.

Läs även: Christer Gardells nya aktieköp i Alperna (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Gardell: Svenskarna har förlorat 13 000 miljarder (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS