Dagens PS

Nvidia-effekt i Swedbanks hemliga aktiefond

Swedbank-fonden går bara att köpa i fyra gånger per år vid bokade möten med banken. Men nu öppnar förvaltaren upp om sin strategi och berättar om Nvidia-succén.
Swedbank-fonden går bara att köpa i fyra gånger per år vid bokade möten med banken. Men nu öppnar förvaltaren upp om sin strategi och berättar om Nvidia-succén. (Foto: Jessica Gow/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Aktiefonden går bara att investera i fyra gånger per år genom ett bokat privat möte.

ANNONS
ANNONS

Nu berättar förvaltaren om sin strategi och hur mycket fullträffen i Nvidia har bidragit med till fondandelsägarna.

Swedbank Robur Fokus är inte som andra fonder.

En friare aktiefond

Aktiefonden har exempelvis ett mycket friare mandat för vilka värdepapper och bolag den får placera i. 30 procent kan vara investerat i onoterade innehav utanför börsen om förvaltaren önskar.

Men det är inte det enda som skiljer fonden från andra aktiefonder. Den handlas bara en gång per kvartal och då behöver du ha bokat ett möte hos antingen Swedbank (börskurs Swedbank) eller någon av Sparbankerna.

Därtill är minsta investering på 100 000 kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Förvaltare sedan start

Förvaltare av fonden är sedan starten 2018 Eric Danckwardt-Lillieström, som i en intervju med Swedbanks sajt Aktiellt bjuder på några av sina strategier och bästa aktieplaceringar i den vanligtvis ganska hemliga fonden.

ANNONS

“Det spelar ingen roll hur duktig du är på att fiska om du fiskar i en sjö utan fisk. Två “sjöar” eller investeringsteman som fonden letat efter sedan fondlanseringen är ägarledda bolag och avknoppningar. Över tid har de temana presterat starkt och det finns all anledning att tro att det kommer att fortsätta”, berättar Eric Danckwardt-Lillieström för Aktiellt, om uppsidan med att ha en fokuserad portfölj.

Flera tusen procent plus i Nvidia

Aktiefonden har sedan start gått starkare än sitt jämförelseindex. Det är flera av innehaven som bidragit till uppgången men särskilt ett sticker ut både på kort och lång sikt.

“Nvidia har varit fondens bästa bidragsgivare hittills i år, följt av Alphabet och Broadcom. De har samtliga varit vinnare tack vare det ökade AI-intresset. Sedan Fokus första investering i Nvidia är utveckling imponerande. Aktiekursen är upp med mer än 2000 procent och vi noterar nu att Nvidias börsvärde är i samma storleksordning som det samlade värdet på hela den tyska börsen, berättar Fokus förvaltare och tillägger:

“Sedan fonden startade 2018 har bolaget stått för hela 15 procent av fondens totala avkastning.”

Det största aktieinnehavet har dock aktiefonden enligt den senaste redovisningen i Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

Ett svenskt bolag, hygien-aktien Essity (börskurs Essity) kvalar in bland den exklusiva fondens topp tio-innehav.

Läs mer:

ANNONS

Starkt maj: Aktierna i stockpicker-fonden. Dagens PS

Köptryck på miljarder i storbolag när fonder ska ombalansera. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS