Dagens PS

Valet mellan fonder och investmentbolag avgjort

Vad är egentligen bäst att ha i börsportföljen, en Sverigefond eller ett investmentbolag? Aktiespararnas genomgång ger ett tydligt svar.
Vad är egentligen bäst att ha i börsportföljen, en Sverigefond eller ett investmentbolag? Aktiespararnas genomgång ger ett tydligt svar. (Foto: Christine Olsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

För många som vill ha en enkel och trygg avkastning över tid brukar valet stå mellan en Sverigefond eller ett investmentbolag. Nu visar nya siffror vad som egentligen är bäst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Aktiespararnas skribent Göran Lind som har tittat närmare på hur avkastningen ser ut på lång sikt för de två populära sparvalen.

Bara hälften av aktierna går upp

Argumentet för en bred aktiefond är bland annat att de kan ge en god riskspridning. Därav att sparformen är populär oavsett storleken på kapital.

Fonderna som Avanzas miljonärer älskar

Nätmäklaren Avanzas privata banking-kunder är kräsna och då duger inte vilka fonder som helst. Kolla här!

Genom att välja en fond kan man hoppas få ta del av de lite drygt hälften av bolagen som har haft en positiv avkastning under sin tid på Stockholmsbörsen, utdelningar inräknade, enligt studien ”Long-term shareholder returns: Evidence from 64 000 global stocks” som publicerades 2023 och Aktiespararna hänvisar till.

Fördelen med investmentbolag kan å andra sidan vara att den så kallade förvaltningsavgiften som de flesta fonder har, vilket motsvarar investmentbolagens administrativa kostnader, oftast är betydligt lägre.

Samtidigt kan det vara en fördel med en mer fokuserad portfölj och ägare av “kött och blod” som investmentbolagen erbjuder.

ANNONS

Senaste nytt

Sverigefonder bara hälften så bra

ANNONS

Så vad är då egentligen bäst, fond eller investmentbolag om man ser till den historiska avkastningen?

“Tittar man på historiken – som bekant inte är någon garant för framtiden – är det ganska entydiga svaret att investmentbolag är en av de bästa metoderna för en sparare att få hög avkastning och riskspridning. Ibindex (viktat på substansvärdesrabatt/ premium) visar utvecklingen för investmentbolagen på Stockholmsbörsens huvudlista. Sedan mars 2014 är det upp 243%, exklusive utdelningar. Stockholmsbörsens breda index, exklusive utdelning, har under samma period stigit 123%, i stort sett hälften alltså”, skriver Göran Lind i sin text.

Det gäller dock att välja rätt investmentbolag, helst någon av Latour (börskurs Latour), Investor (börskurs Investor) eller Lundbergs (börskurs Lundberg) som är de tre som gått allra bäst sedan 2014 enligt Aktiespararna.

De bolagen har också med råge slagit de bästa Sverigefonderna.

“På tio år har Investor avkastat 458% och Latour 565%, de två största Sverigefonderna har under samma period givit spararna 149% (Swedbank Robur Sverige) och 133% (AMF Aktiefond Sverige)”, konstaterar Aktiespararna.

ANNONS

ANNONS

Läs mer:

Vaktombyte på Investor – håller god kurs med bra fart. Dagens PS

Simon Blecher lyfter fram tre favoritaktier. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS