Dagens PS

Bästa PPM-fonden har mer än 20-dubblats

PPM-systemet firrar snart 25 år. För den som valde rätt PPM-fond vid starten kan 10 000 kronor ha förvandlats till över 200 000 kronor enligt en ny sammanställning av Aktiespararna och Pensionsmyndigheten.
PPM-systemet firrar snart 25 år. För den som valde rätt PPM-fond vid starten kan 10 000 kronor ha förvandlats till över 200 000 kronor enligt en ny sammanställning av Aktiespararna och Pensionsmyndigheten. (Foto: Mangus Glans/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

PPM-systemet firar snart 25 år. Då har Aktiespararna tillsammans med Pensionsmyndigheten kartlagt vilka PPM-fonder som egentligen varit bäst och sämst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omdebatterat, kritiserat och ibland till och med utskällt. Det handlar om den delen, 2,5 procent närmare, av din allmänna pension som du har möjlighet att placera själv. PPM-valest kort och gott.

Bästa PPM-fonden startade 2010

25 år har snart hunnit gå sedan systemet infördes efter millennieskiftet och totalt har 79 fonder överlevt hela resan visar Aktiespararnas och Pensionsmyndigheternas kartläggning som Göran Lind på Aktiespararna skriver om.

Det är dock lång ifrån alla sparare som valt att göra ett aktivt fondval. Den senaste årsrapporten från Pensionsmyndigheten som innefattar år 2021 visade att 44 procent, alltså knappt hälften, inte gjort något val alls vilket gör att pengarna per automatik hamnar i statens AP7-fond Såfa.

Det har inte alls varit ett dumt “val”. Fonden har i snitt avkastat 14,6 procent till sina pensionssparare. Dock startade Såfan först 2010 vilket gör att den faller ur Aktiespararnas officiella ranking som strikt omfattar de fonder som fanns med från PPM:s start.

Det gör att även Didner och Gerges småbolagsfond, etablerad 2009 och med årlig avkastning på imponerande 18,7 procent, faller utanför topplistan. Två andra starka fonder med årlig uppgång på 18 procent med startår 2013 är Länsförsäkringars USA-indexfond samt Handelsbanken USA Index Criteria A1.

ANNONS

Senaste nytt

Risk att bra PPM-fonder försvinner

“I bottenträsket finns ett antal Kinafonder, värst är Allianz China A-shares AT som presterat minus 20,7% årligen. Den har dock bara varit med under 2,5 år. Mer långlivade bottennapp är SEB Green Bond Fund som under sin snart nioåriga historia i PPM snittavkastat minus 0,2% och AP7 Räntefond med 0,8% under 14 år”, skriver Aktiespararna.

ANNONS

Men hur ser då rankingen ut för den som gick in och valde en fond vid PPM-systemets startdatum och sedan behållit den fram till i dag?

Tredje bäst är Swedbank Robur fastighet som stigit 10,4 procent i snitt per år.

Andraplatsen går också den till Swedbank Robur. Småbolagsfonden Sverige är upp 11,1 procent per år.

Så vem tar då hem förstaplatsen?

“I topp, med god marginal, finns Lannebo Småbolag som har haft en årlig avkastning på 13,5%. Det betyder att 10 000 kronor i fonden från PPM-systemets start har blivit 202 000 kronor idag”, skriver Aktiespararna som samtidigt höjer ett oroande finger nu när urvalet av PPM-fonder ska bantas rejält:

“Förändringen innebär alltså att många fonder försvinner, sannolikt också en hel del fonder som presterat bra avkastning historiskt”.

ANNONS

ANNONS

Läs mer:

Svensken har noll-koll på pension. Dagens PS

Nya PPM-regler bäddar för fler förvärv. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS