Dagens PS

Varningsflagg: Aktierna med störst rasrisk

aktier
I artikeln ser du vilka aktier, utifrån kartläggningen, som det är störst rasrisk i. Bilden är tagen i ett annat börssammanhang. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

En kartläggning som Afv gjort visar att två aktier på Stockholmsbörsen löper risk att rasa med smärtsamma minst 40 procent vardera.

ANNONS
ANNONS

Tidningen hänvisar till nedsidan i respektive aktier enligt analytikernas bedömning efter en genomgång av Factsets databas.

Granskningen visar, skriver Affärsvärlden, att tio aktier på Stockholmsbörsen har en nedsida på minst 10 procent, enligt börsexperterna.

Störst är rasrisken i Intrum (börskurs) och SBB (börskurs) vars aktier riskerar att tappa minst 40 procent av värdet. Ingen av aktieduon har heller någon köprekommendation.

“Intrum och SBB värderas till 3,5 respektive 15 gånger analytikernas prognostiserade vinst för 2024. Kredithanteringsbolaget Intrum värderas lägst bland bolagen på listan där analytikerna ser störst nedsida”, framgår det i artikeln.

Stor rasrisk även i Sectra

IT-bolaget Sectra (börskurs), som uppges ha tredje störst rasrisken på listan, är samtidigt den dyraste aktien utifrån P/E-talet, samtidigt ser analytikerna en nedsida på i snitt 27 procent.

Det hindrar dock inte ett av proffsen att köpstämpla Sectras aktie.

Värt är att notera, utifrån analysen, är att placerare bör undvika främst fastighetsbolag. I synnerhet SBB medan risken bedöms vara som lägst i Hufvudstaden (börskurs) och Fabege (börskurs) utifrån den här genomlysningen.

ANNONS

Minst rasrisk är det, enligt genomgången, i skogsbolaget SCA (börskurs) med gruvjätten Boliden (börskurs) ovanför sig i ligan.

Ta del av hela listan på Afv.

Missa inte: Tre köptips från BV: Attraktiv värdering Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS