Dagens PS

Förvaltarens fyrtal i försvarsaktier

Tyska Rheinmetall är en flera europeiska försvarsaktier som fondförvaltaren Anders Bruzelius på Tellus fonder har prickat rätt i.
Tyska Rheinmetall är en flera europeiska försvarsaktier som fondförvaltaren Anders Bruzelius på Tellus fonder har prickat rätt i. (Foto: Gorm Kallestad/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Tellus Midas, med över 330 miljoner i förvaltat fondkapital, har stigit 20 procent sedan årsskiftet. En femtedel av innehaven är i europeiska försvarsaktier.

ANNONS
ANNONS

Försvarssektorn är en av de sektorer som gått starkast på börsen senaste åren. De sju största europeiska försvarsbolagen har sedan invasionen av Ukraina tillsammans ökat sina börsvärden med 300 miljarder kronor, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Tysk försvarsaktie största innehavet

En fond som lyckats pricka in uppgången väl är svenska blandfonden Tellus Midas.

“Det finns fortfarande de som tycker att man inte ska investera i sektorn, men jag tycker att det är ett sätt att försvara sin demokrati”, säger Anders Bruzelius till tidningen AFV.

Fonden har fyra större innehav i sektorn runt om i Europa och därtill ett par ytterligare mindre.

Ett givet bolag i portföljen är svenska SAAB (börskurs SAAB).

“Tidigare hade de problem med att få upp marginalerna och vi såg ingen större potential för tillväxt, men efter den brutala invasionen har det ju blivit en helt annan syn på sektorn som helhet, även från politikerna” förklarar Bruzelius.

Det största innehavet har fonden dock i tyska Rheinmetall.

ANNONS

“Eftersom de är stora producenter av vapen och ammunition så gynnas Rheinmetall kanske mest av det som händer i Ukraina. Tyskland är ju också Europas största ekonomi och ska rusta upp ordentligt”, säger Tellus-förvaltaren.

ANNONS

Senaste nytt

Franskt och italienskt

Det tredje fondinnehavet i försvarssegmentet återfinns i franska Thales som fokuserar på teknologilösningar inom försvar, flyg- och rymdindustri.

Sverige är ett av de länder som har Thales flygledningssystem men de levererar också till vår svenska marin enligt Affärsvärlden.

Slutligen har Tellus placerat sina fondägares pengar i italienska försvarsaktien Leonardo. Också de inriktade mot flyg och en av världens största helikoptertillverkare.

”Det är ett spännande bolag och vi ville få lite mer riskspridning i försvarssektorn”, berättar förvaltaren Anders Bruzelius som tror på en fortsatt uppgång för sektorn trots senaste årens kursklättringar.

Mindre förvarsinnehav har fonden också i BAE System, den brittiska förvarskoncernen som bland annat äger svenska Hägglunds, samt norska Kongsberg Group.

ANNONS

ANNONS

Läs mer:

SAAB höjer prognosen men aktien faller ändå. Dagens PS

Europa för beroende av krut från Kina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS