Dagens PS

Självmål – så utmanar klubbägarna fotbollen

En bild på spelare från fotbollslaget Manchester City.
Ägaren av den brittiska storklubben Manchester City äger även det spanska topplaget Girona (Foto: Ian Walton, AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Det har blivit allt vanligare att en och samma aktör äger flera fotbollsklubbar. Något som kan leda till ett antal problem.

ANNONS
ANNONS

Bakom uppgifterna ligger EBU:s nätverk för undersökande journalistik som har kartlagt ägarförhållandena bland ett antal fotbollsklubbar.

Främst i Europa

Fenomen kan enligt Sveriges Radio medföra flera problem. Något som Raffaele Poli från forskningsorganisationen CIES Football Observatory kommenterar.

“Under de senaste åren har det blivit mycket vanligare att samma person, företag eller fond äger flera fotbollsklubbar. I slutet av förra året var över hundra investerare ägare till två eller fler klubbar, främst i Europa”, säger Raffaele Poli.

Ett exempel är City Football Group, som äger den brittiska storklubben Manchester City samt det spanska topplaget Girona.

Kreativ bokföring

Även om ägandet av flera klubbar kan innebära tillväxt och finansiella möjligheter, kan det också skapa intressekonflikter, ifrågasättande av matchernas integritet, liksom regelmässiga utmaningar.

Exempelvis kan problem uppstå om två lag med samma ägare möter varandra i en viktig match, eller om man kringgår finansiella krav genom kreativ bokföring och överföring av tillgångar mellan klubbarna.

ANNONS

“Fler spelare än vad de behöver”

“Konsekvensen är en ännu större dominans. Genom dessa strategier kan de kontrollera många talanger, vara inflytelserika på transfermarknaden och därmed ha fler spelare under kontrakt än de egentligen behöver”, säger Raffaele Poli på CIES Football Observatory.

Läs även: Manchester Citys galna rekord efter trippeln. Dagens PS

Läs även: Inter Milan en succé på planen – finansiell katastrof bakom. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS