Ett händelserikt år går mot sitt slut. Här är tio nyhetshändelser som definierat 2022. 

ANNONS
Zelenskyj
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med två kvinnliga ukrainska soldater. (Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT)


Rysslands invasion av Ukraina:
Under slutet av 2021 och början av 2022 debatterades det friskt – kommer Ryssland att ge sig på sitt grannland? Den 24 februari kom svaret då Vladimir Putin beordrade sina styrkor att invadera Ukraina i vad han kallade för en ”särskild militär operation”.

Hur det slutar vet vi ännu inte då kriget pågår – men vi kan konstatera att Putins planer på den snabba ryska segern uteblev. Ukrainarna slöt upp bakom sin president Volodymyr Zelenskyj, som gått från att vara tv-komiker till att bli en krigsledare som under året jämförts med Winston Churchill och fått Time Magazines utmärkelse som årets person 2022.

Läs mer:
Putin valde krig i Europa: Invaderade Ukraina i natt [Dagens PS]
Volodymyr Zelenskyj ”Årets person 2022” enligt Time [Dagens PS]

Kol
Kolkraftverk i Lippendorf, Tyskland. (Foto: TT)


Energikrisen:
Det globala kaoset kring energi började egentligen redan 2021, med stora problem i Kina under covid-nedstängningar. Men problemen blev mer globala och ännu större när Putin sa åt Europa och USA att inte lägga sig i hans invasion – men det gjorde västländerna ändå och gav stöd till Ukraina. Ett resultat blev en energikris i Europa, när de ryska gasleveranserna drogs ned. I september sprängdes gasledningen Nordstream i Östersjön, fortfarande oklart av vem. De värsta domedagsprofetiorna om rullande strömavbrott har inte inträffat (ännu i alla fall), men kraftigt ökande elpriser har varit ett dominerande tema 2022 som fortsätter in på 2023.

Läs mer:
Jamie Dimon: Energikrisen blir värre [Dagens PS]
Säpo: Detonationer orsak till Nord Stream-läckor [Dagens PS]
Elmarknadsexpert: Sjuka elpriser i natt [Dagens PS]

inflationen
Inflationen väntas fortsätta stiga i Sverige – om än marginellt. (Foto: TT)


Inflation, inflation, inflation:
Det var mer än elpriserna som rusade – nästan allting blev dyrare 2022. I Sverige var inflationen 9,5 procent i november (Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF), de högsta siffrorna på många år. Svenskarna får allt mindre för pengarna, och läget är detsamma i nästan hela västvärlden.

Läs mer:
Inflationen kostade dig en hel månadslön 2022 [Dagens PS]

RiksbankenAvgående riksbankschefen Stefan Ingves avslutar med en räntehöjning på 75 punkter. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Räntehöjningar, börsfall och kryptokrasch: Som ett svar på den skenande inflationen började centralbankerna i bland annat USA, EU och Sverige att höja sina styrräntor, som legat på väldigt låga nivåer (och ofta på minus) sedan finanskrisen 2008. Stigande räntor är inget som investerare tycker om, och världens börser har fallit i år. Stockholmsbörsen slutar året runt minus 15 procent, och USA-börsernas samlingsindex S&P 500 är ned knappt 20 procent. Ännu sämre har det gått för kryptovalutorna – bitcoin är ned 65 procent i år och för en av branschens största, FTX-grundaren Sam Bankman-Fried, väntar nu åtal för bedrägeri.

Läs mer:
Fed ger nästa räntesmocka – börsen vänder nedåt [Dagens PS]
Sam Bankman-Fried utlämnad till USA [Dagens PS] 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor (KD). (Foto: TT)
Statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). (Foto: TT)


Tidöavtalet och vandel:
Det svenska riksdagsvalet slutade med en knapp seger för högerblocket som Moderaternas Ulf Kristersson ledde, och han fick bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna, som blev största parti i blocket. Ett avtal förhandlades fram på Tidö slott och fick svenska folket att googla och slå i ordboken – vad betyder egentligen vandel?

Läs mer:
Sveriges riksdag utser Ulf Kristersson (M) till ny statsminister [Dagens PS]

Olja
USA:s president Joe Biden. (Foto: TT)


Abortfrågan och mellanårsval i USA:
På andra sidan Atlanten slog en politisk bomb ned under sommaren, då Högsta domstolen beslutade att upphäva det tidigare beslutet Roe vs Wade som garanterat rätten till abort för amerikaner sedan 1973. Abortmotståndarna jublade, och förespråkarna rasade. I mellanårsvalet i november uteblev den stora republikanska seger som väntades, bland annat för att demokraterna fokuserade mycket på abortfrågan. Ett oavgjort resultat där republikanerna vann representanthuset och demokraterna senaten var betydligt bättre för president Joe Biden än opinionsmätningarna tidigare visat. Nu kandiderar han för att bli omvald 2024.

Läs mer:
Abortbeslutet i USA: Techjättar tvingas avslöja gravida? [Dagens PS]
Därför blev det ingen röd våg i USA [Dagens PS]

spac
USA:s förre president Donald Trump. (Foto: TT)


Donald Trump – comeback eller åtal?
Även Bidens företrädare på presidentposten, Donald Trump, kandiderar för att bli åter bli president 2024. Samtidigt pågår en rad rättsprocesser mot Trump, bland annat har kongressen rekommenderat att han ska åtalas för uppror för sin roll vid händelserna vid Kapitoleum i januari 2021 där flera personer dog när en folkmassa stormade parlamentsbyggnaden. Sagan om Donald Trump fortsätter under 2023.

Läs mer:
Kommitté: Åtala Donald Trump för uppror [Dagens PS]
Trump vill bli president igen – men flera hot hägrar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS
premiärminister
Drottning Elizabeth II skriver i gästboken under ett besök på Thames Hospice, Maidenhead, Berkshire tidigare i år. (Bild: TT)


Drottning Elizabeth död och tre premiärministrar på sex veckor:
Storbritannien hade ett mycket svårt år. Premiärminister Boris Johnson tvingades avgå på grund av ständiga skandaler samtidigt som energikris och inflation slog extra hårt mot landet. Landets hyllade drottning Elizabeth II avled efter 70 år på tronen, och kort därefter fick även Johnsons efterträdare Liz Truss avgå efter en fiaskobudget som sänkte finansmarknaderna och drev pundet till de lägsta nivåerna någonsin. Den tredje premiärministern på sex veckor blev Rishi Sunak.

Läs även:
Drottning Elizabeth II är död [Dagens PS]
Boris Johnson tackar för sig efter massavhopp [Dagens PS]
Efter skandalerna – Liz Truss avgår [Dagens PS]

Kina
Covid-19 uppges nu sprida sig okontrollerat i Kina. (Foto: TT)


Covidhaveriet i Kina: Xi Jinpings
och kommunistpartiets politik kring covid-19 har varit stenhårda nedstängningar och förtryck av sin befolkning med målet att stoppa infektionerna, och att skälla på och håna alla andra länder som inte var lika hårda. Mot slutet av 2022, efter att Xi fått makten i ytterligare fem år, har de lagt ner alla sådana försök och smittan sprids för full kraft i landet. Kina upplever, när året snart är 2023, pandemin på samma sätt som västvärlden gjorde under 2021 – om inte värre och landets ekonomi är ett stort frågetecken.

Läs även:
Begravningsbyråer under enorm press i Kina [Dagens PS]
Kina tappar rollen som världens fabrik – de tar över [Dagens PS]

Elon Musk
Elon Musk lägger krutet på Twitter, och Teslas styrelse är ”missing in action”. (Foto: TT / montage)


Elon Musk köper Twitter:
Fjolårets ”årets person” Elon Musk hade ett betydligt tyngre 2022. Redan under våren la han ett bud på sociala medier-bolaget Twitter. Efter en sommar av juridiska turer när han först backade ur köpet och sedan ändrade sig igen tog han över Twitter under hösten, sparkade massor av personal, och utlyste kris med risk för bankrutt. Detta samtidigt som han bråkade med Ukrainas president Zelenskyj på plattformen. Vid nyåret har han ännu inte fått ordning på plattformen, samtidigt som hans elbilsbolag Tesla där han också är vd går sämre än någonsin på börsen. Inte heller är han rikast i världen längre, då han passerats av lyxkungen Bernard Arnault med familj. Han hoppas nog på ett bättre 2023, precis som vi andra.

Läs mer:
Elon Musks Twitter-köp blev klart i natt [Dagens PS]
Nya katastrofsiffror för Tesla – rakt utför [Dagens PS]
Tesla: Styrelsen ”missing in action” enligt aktieägare [Dagens PS]
Efter Teslas ras: Elon Musk i bråk med Ukraina [Dagens PS]
Rikast 2022 – inga ryssar och kineser på listan [Dagens PS]