Fartyg kan utlösa stora utsläpp av metangas när de rör sig på områden med grunt vatten som hamnar, visar en ny studie från Chalmers. Vi brukar skylla på korna. Och det är sant, en enda ko beräknas producera 600 liter metan per dag och sammanlagt står all världens boskap för 14 procent av de globala metanutsläppen. …
Isolerad, belägrad och under attack. Så beskrivs EU:s gröna kommissionär Teresa Ribera. Så beskrivs även den politik hon vill driva. EU-kommissionären Teresa Ribera för en hård kamp för att säkra EU:s gröna linje. Hon gör det mot politiska motståndare som förnekar klimatproblemen, hon gör det mot ledare som väljer att blunda för att casha in …
Samtidigt som Europa plågas av extremväder kommer EU med sina nya tuffa klimatmål. Utsläppen ska minska 90 procent till år 2040. EU-kommissionen föreslår att växthusgasutsläppen ska minska med 90 procent till 2040. För första gången öppnar man nu för att delar av arbetet kan ske utanför EU:s gränser. Kommissionen lade i dag fram ett ändringsförslag …
Olivoljan har blivit en dyr vara, men det är inte det enda som oroar. I Grekland växer frustrationen bland producenterna. Klimatförändringar, bränder och skakiga skördar. Det är några av orsakerna bakom den globala olivoljekrisen. I Grekland har konsekvenserna blivit så påtagliga att olivolja inte längre bara är vardagsvara, utan ibland till och med ett tjuvgods. …
Medan Europa kokar tvekar politikerna. Samtidigt kan tusentals liv stå på spel. Medan stora delar av Europa just nu lider under en extrem värmebölja, pågår en febril diskussion i Bryssel. Under onsdagen ska EU-kommissionen fatta beslut om ett nytt klimatmål: att minska unionens utsläpp med 90 procent till år 2040. Men flera tunga röster vill …
I Paris stänger såväl Eiffeltornet som 1 350 skolor när extremvärmen slår till. Nu krävs ”en långsiktig plan” för Europa, säger franska regeringen. Temperaturer över 38 grader har rapporterats från skilda delar av Frankrike, enligt rapporter från Météo France. För tisdagen gällde en röd varning för värmebölja för 16 franska län och för Île-de-France, där Paris …
”Åskväder, regn, starka vindar, kusterosion och skadliga bränningar” väntas när Australien nu varnas för ”enorma vågar och skyfall”. Det är ett lågtryckssystem som snabbt intensifieras och blir vad som kallas ”bombogenes” utanför Australiens östra kust som ger varningen för allvarligt väder. Vädret väntas drabba kuststäder, däribland Sydney, med ”enorma vågor, skyfall och stormvindar som kan …
Ett helt land kan snart försvinna. I ett historiskt avtal öppnar Australien för klimatflyktingar – och visumansökningarna strömmar in. Ett av världens mest sårbara länder har nått en kritisk gräns. Klimatförändringarna gör framtiden osäker och nu har tusentals av landets invånare ansökt om att lämna allt bakom sig. Missa inte: Så slipper du stressa på …
En sällsynt översvämning sprider sig i Australiens inland och förändrar ett landskap som få har möjlighet att uppleva. Ett av världens torraste områden håller just nu på att förvandlas till ett tillfälligt innanhav. Ett ovanligt naturfenomen väcker liv i Australiens vildmark och lockar både turister och forskare från hela världen. Missa inte: Jeff Bezos bröllop …
Ny omfattande studie kartlägger plastföroreningar på helt nya djup i världshaven. Resultaten förvånar forskarna. Plastskräp i haven har länge kopplats till flytande sopberg på ytan. Men ny forskning avslöjar att problemet inte slutar där. Missa inte: Man slängde bitcoin värda miljarder – efter tolv år ger han upp. Dagens PS Plast finns i hela havet …
Rekordhöga utsläpp av växthusgaser riskerar att förbruka världens återstående koldioxidbudget inom tre år. Det innebär att det blir nära omöjligt att följa Parisavtalet. Parisavtalet trädde i kraft 2016. Länderna som skrev under förband sig till att hålla den globala uppvärmningen långt under 2 grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Utsikterna att …
En extremvärme är på väg in över Europa. I Turin slogs elnätet ut när temperaturen steg och fler städer kan drabbas. När temperaturen stiger kan elnätet haverera. Det fick invånarna i Turin uppleva under helgen, och varningar har nu gått ut inför vad som väntas bli en av sommarens första stora värmeböljor i Europa. Missa …
Ska du semestra i Europa i sommar? Då kan det vara läge att kolla vädret, ovanligt höga temperaturer är nämligen på väg. Planerar du bilsemester i Tyskland eller solvecka i södra Frankrike? Då kan du få mer värme än väntat. Redan den här veckan drar en extrem värmebölja in över Europa och påverkar flera av …
Nordpolen har alltid fascinerat människor. Det gör den även i klimathotens tid. Nu kommer tre nya böcker om Arktis faror och möjligheter. Nordpolen fascinerade oss redan innan vi kunde ta oss dit. I sagor och berättelser talades om allt från gömda skatter till havsmonster som lurade i mörkret. Nu är farorna ute i det öppna …
EU kan snart börja klimatkompensera utomlands. Ett nytt förslag öppnar för att köpa utsläppsminskningar i andra länder. Idén delar unionen. EU-kommissionens nya klimatutkast öppnar för att medlemsländer kan nå delar av sina utsläppsmål genom att finansiera klimatprojekt i utvecklingsländer. Kritiker menar att det riskerar att försvaga unionens egen omställning. Missa inte: Piloternas löner rusar – …
Klimatförändringarna hotar hälsan i Europa. Trots det saknas en gemensam strategi på EU-nivå, enligt forskare. Tropiska sjukdomar sprids i Europa och värmerelaterade dödsfall ökar snabbt. Forskare och folkhälsoexperter varnar nu för att EU står handfallet inför en växande hälsokris kopplad till klimatförändringarna. Missa inte: Världens vackraste slott – topp 5 som tar andan ur dig. …
EU är på väg att backa från sina mål när det gäller att minska metanutsläppen. En orsak är att kunna möta krav från regimen i USA. På fler och fler områden ser EU nu hur kortsiktiga lönsamhetskrav ställs mot politik som på längre sikt ger större möjligheter för miljö, klimat och därmed vår tillvaro under …
40 procent av Europas befolkning lever redan med vattenbrist. Nu kommer EU:s strategi för att lösa regionens omfattande vattenkris. EU-kommissionens strategi för att rädda vattensituationen i Europa ska släppas under juni. Ambitionen är att ”göra Europa vattenresilient” genom att förbättra kvalitén på vattnet i Europa och skydda vattnet mot konsekvenserna av klimatförändringar. Situationen är redan …
Konst kan få oss att känna klimatförändringarna. Den vägen kan konst faktiskt rädda planeten. Åsikten kommer från konstnärer och gallerister. ”Det största hindret för en meningsfull politik är att få oss att känna hur abstrakta och enorma klimatförändringar kan kännas”, säger Lula Rappoport, koordinator på Gallery Climate Coalition. Därför är politik, vetenskap och juridik inte …
Sommarhettan i Europas hetaste huvudstad, Aten, blir allt mer extrem. Samtidigt väntas staden slå nytt turistrekord. Att klättra upp till Akropolis har aldrig varit en sval upplevelse. Men på senare år har hettan blivit så intensiv att Greklands mest besökta turistmål tvingats stänga under dagens hetaste timmar. Temperaturen når ofta över 40 grader. Ändå strömmar …
Fiskodling har blivit storindustri – men en norsk forskare varnar nu för att verksamheten utvecklats till en miljöbomb i fjordarna. I fjordarna utanför Norges kust bubblar en växande industri, men bakom nätkassarna döljer sig en oväntat stor miljöbelastning. Nya siffror avslöjar en utsläppsnivå som saknar motstycke i regionen. Fiskodling släpper ut som städer Den norska …
Tolv EU-länder, däribland Sverige, kräver ökad kärnkraft på kontinenten. Länderna vill se ett ökat samarbete över gränserna. Sammanlagt tolv EU-länder, däribland Sverige och Frankrike, har skickat ett gemensamt brev till energikommissionär Dan Jörgensen. Kräver ökad kärnkraft inom EU Länderna kräver ökad kärnkraft inom EU, där ett samarbete sker över ländernas gränser och även med industrin. …
En ny kärnkraftslag ska bana väg för framtidens kärnkraft. Men med vaga kostnadsramar och öppen nota växer kritiken från flera håll. Riksdagen klubbar i dag igenom lagen som ska bana väg för ny kärnkraft. Men flera frågetecken återstår – inte minst kring hur mycket det faktiskt kommer att kosta. Staten delar risken Lagen innebär att …
Målet är att hålla global uppvärmning inom 1,5 grader. Inte ens det räcker dock för att rädda polarisarna som nu smälter, enligt en ny rapport. Världens isar är på väg att smälta bort, vilket leder till ”flera fots” höjning av havsnivån och en ”katastrofal” flykt från kustområdena, även om vi skulle genomföra ett mirakel och …
Efter tio år lämnar Spotifys grundare Daniel Ek sin skapelse Brilliant Minds till Mellby Gårds Johan Andersson. Konferensen är en sorts Almedalen för techmiljardärer med smak för självhjälpsfraser och roséchampagne. Uppdraget: ta denna exklusiva klubb för inbördes beundran på export. Brilliant Minds har hållits på Grand Hôtel i Stockholm sedan 2015, med namn som Barack …
Drömmer du om att vakna till en panoramavy över världens högsta berg? Då kan du bli besviken. Med ökade luftföroreningar försvinner Himalayas toppar i dimman – och snart en hel bransch: Turismen. För några år sedan var mars till maj och oktober till november högsäsong för trekking och bergsturism i Nepal. Men idag ligger en …
Majoriteten av jordens befolkning bor numera i städer och där är tillgång till naturen inte garanterad. Miljöaktivisten Ellen Miles vill ändra på det – och gerillaodlar i London. Betong, asfalt och inte sällan en frånkoppling av naturen hör innerstaden till. Det ville Ellen Miles ändra på och hon har därför blivit gerillaträdgårdsmästare. Londonbon ägnar sig …
Den globala höjningen av havsnivån var oväntat hög 2024. Kustnära städer ligger extra illa till. CNN har tagit del av ny data från Nasa. Sedan 1993 har satelliter hållit uppsikt över världshaven och gett forskarna en klar bild av skiftningar i havsnivån. Förra årets ökningstakt visade sig vara 0,59 centimeter jämfört med den förväntade takten …
Klimatsatsningar kan löna sig – i kronor och ören. Det visar nya siffror från svenska storbolag som lyckats sänka utsläppen och öka vinsten. Färska siffror från Sveriges största företag visar att klimatarbete inte bara är rätt. Det är också lönsamt. Men vägen dit ser olika ut beroende på bransch, strategi och tajming. Klimatsatsningar ger klirr …
Venedig sjunker. Nu presenteras en radikal räddningsplan: att pumpa ner vatten i jorden för att lyfta hela staden, bokstavligt talat. Venedig, den ikoniska staden med sina torg, palats och kanaler. Som flyter på vattnet – men också sjunker mot sin undergång. Stadens tragiska skönhet är en svårslagen turistmagnet som drar till sig runt 30 miljoner …
Pandemin blev startskottet för en ny klasskamp i luften. Nu slåss både techbolag och flygjättar om de mest betalningsvilliga och lönsamma passagerarna. Har du inte råd att hänga i privatjet eller första klass, men vill ändå veta mer om det goda livet 10 000 meter upp? Då ska du börja följa svenska YouTubern Nonstop Dan. …
En av Europas största planerade vindkraftsparker till havs läggs på is. Beskedet är ett hårt slag mot den brittiska regeringens klimatmål om ett nästintill fossilfritt elsystem till 2030. Hornsea 4 var tänkt att omfatta 180 turbiner utanför Yorkshirekusten och leverera 2,4 gigawatt grön el, tillräckligt för att förse en miljon brittiska hem med grön el. …
Det sägs att jordens genomsnittstemperatur aldrig har varit högre. Men just nu är det en riktigt iskall vår. Hur hänger detta ihop? Dagens PS söker en förklaring – och vet när det vänder. Vårblomning och lövsprickning Utslagna vårblommor nästan i hela landet och lövsprickning långt upp i Norrland. I år kom våren betydligt tidigare än …
Världen är på väg att missa nästan alla globala hållbarhetsmål, och Asien är inget undantag. Samtidigt växer regionens privata förmögenheter i rekordfart. Nu pekar experter ut Asiens miljardärer som en kraft i klimatkrisen. De globala målen, SDG (Sustainable Development Goals), lanserades 2015 som en färdplan för att bekämpa fattigdom, bromsa klimatkrisen och skapa en mer …
Ett bygge i Värtahamnen väcker intresse långt utanför Stockholm. Här sker något som kan påverka klimatet och stadens energiförsörjning. Med hjälp av tryck, värme och en kemisk process liknad vid brödbak ska koldioxid fångas in från rökgaser. Nu tas tekniken snart i bruk i full skala i Stockholm. Ett lyft i hamnen Vid kajkanten i …
Kommer du ihåg torksommaren 2018? Nu kan den komma i en ny och ännu värre upplaga. Meteorologer varnar för torka i sommar i hela Europa. I förra veckan slog SGU, Sveriges geologiska undersökning, larm om att vi kan få brist på vatten. Framför allt i södra Sverige har grundvattnet inte fyllts på som vanligt. ”Nu …
Det är stor skillnad på plantage och skog. Nu vill forskare se ett vildare skogsbruk, där skogarna ska sköta sig själva genom återförvildande. Återförvildande eller rewilding på engelska har vuxit fram på många håll runt om i världen de senaste åren. Återförvildar Europa I Europa har det blivit ett starkt begrepp, bland annat genom organisationen …
Utvecklingsländerna behöver biljoner för grön energi. Men pengarna fastnar i USA och Europa. “Utvecklingsländer har sagt att de behöver 1 biljon dollar. De rika länderna har svarat: Kanske, men det kommer inte från våra budgetar”. Det säger Avinash Persaud, rådgivare vid Inter-American Development Bank, i Bloomberg-podden Zero. Det hela handlar om den stora flaskhalsen i …
Djupt under Grönlands is döljer sig spåren av USA:s militärarv. Nu varnar forskare för att det som gömdes undan kan bli en tickande bomb. Under isen på världens största ö gömmer sig rester från kalla kriget. USA:s militära baser lämnades vind för våg – och nu väcker smältande permafrost oro för ett miljöhot ingen riktigt …
Mars 2025 gav oss en försmak på ett klimat i gungning. Föregående månad går till historien som den varmaste månad som någonsin uppmätts i Europa. Detta enligt en ny rapport från EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus, vilken Dagens Nyheter skriver om. I samma veva nådde havsisen i Arktis den lägsta nivån som någonsin uppmätts. Rekordvärme i Europa …
Regeringen vill snabba på utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige. Ändå talar mycket för att det kan ta flera år innan något händer. Planerna har presenterats och lagförslag lagts fram. Men vägen från politiskt besked till faktisk byggstart kantas av både byråkratiska och ekonomiska hinder. Och medan regeringen talar om framtidssäkring, pekar flera faktorer på …
Det är vinter i Arktis – en tid då isen brukar breda ut sig över haven. Numera är trenden den motsatta. I februari noterades rekordhöga temperaturer i delar av Arktis – hela 20 grader varmare än normalt. En månad senare nådde vinterisen i Arktis sin största utbredning för säsongen. I år var den dock mindre …
Atlas Copco, ett av Wallenbergs tyngsta bolag i Sverige, rapporterar ökade utsläpp – fem gånger högre än Sveriges totala nivåer. Atlas Copco, en av Sveriges mest framgångsrika börsdrakar, fortsätter sin resa uppåt på aktiemarknaden. Men samtidigt pekar klimatkurvan i motsatt riktning. Fem gånger Sveriges utsläpp Bakom Atlas Copco står maktbolaget Investor, kontrollerat av familjen Wallenberg. …
Värmeböljor och översvämningar. Bland mycket annat stänger extremväder skolor. I fjol höll väder 242 miljoner barn borta från skolan. Det är en i stort förbisedd effekt av klimatkrisen som Unicef nu lyfter i en rapport. Extremvädret hindrar barn världen över att gå i skolan. 2024 var värmebölja den vanligaste orsaken till att elever inte kunde …
När världen rustar för kris hamnar klimatet i skuggan, medan fossila bränslen och kortsiktig ekonomi styr agendan. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. Men i takt med att nya kriser avlöser varandra skiftas fokus. I stället för en snabb grön omställning har fossila bränslen återigen blivit en central del av både politiska beslut …
Arktis har länge varit en plats av extrem kyla och orörd natur. Men de senaste åren har något förändrats. I februari noterades rekordhöga temperaturer i delar av Arktis – hela 20 grader varmare än normalt. Samtidigt nådde havsisen den lägsta nivån som någonsin uppmätts för månaden. Det är en fortsättning på en trend som forskare …
I en djungel av fenomen som årligen rankas finns det tveklöst en lista du som nation inte vill toppa. Här är rapporten som listar de giftigaste städerna i världen, och det är verkligen ingen vacker historia. Endast 17 procent av världens städer uppfyller i dag WHO:s riktlinjer kring luftföroreningar, och endast sju länder klarar organisationens …
Nu får Sveriges försvar kritik för att man beställer lastbilar för 775 plus 500 lastbilar – men struntar i moderna miljökrav. I december skrev Dagens PS om hur vårt försvar, något oväntat, får kritik för att man ”hotar Sveriges säkerhet” genom att inte ta ansvar för miljö och hållbarhet. Diskussionen började med att Sveriges natur …
Strömmarna runt Antarktis har en stor inverkan på vårt klimat. Nu förändras den med risk för stora konsekvenser, enligt forskare. Vad som formellt kallas ”den antarktiska cirkumpolära strömmen” flyter medurs runt Antarktis och är den starkaste havsströmmen på planeten. Den är fem gångar starkare än Golfströmmen och mer än 100 gånger starkare än Amazonfloden. Den …
Röda havet? Svarta havet? Blå lagunen? Säg inte det. Här är forskningen som visar hur jordens sjöar ändrar färg – och varför. 32 miljoner satellitobservationer av drygt 67 000 sjöar och vattendrag ligger bakom den nya studie Lunds universitet nu presenterar. Det viktigaste i den? De senaste 40 åren har majoriteten av jordens sjöar – faktiskt …
Vi skulle kunna ha mer förnybar energi – men marken går åt till golf. Ett konstaterande i ny tysk forskning som överraskar. Studien är skriven av forskarna Jann Michael Weinand, Tristan Pelser, Max Kleinebrahm och Detfler Stolten och heter ”Countries across the world use more land for golf courses than wind or solar energy”. Det …