Fed gav på onsdagskvällen svensk tid det väntade beskedet att räntan höjs med 50 punkter. Det innebär att styrräntan i USA nu är högre än den varit sedan 2007.

ANNONS

Igår kom beskedet att inflationstakten i USA saktar in. Konsumentprisindex steg med 7,1 procent, och det är klart lägre än analytikernas prognos som låg på 7,3 procent, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Fed fortsätter höja

Att inflationstakten minskar är inte en helt positiv sak enligt den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Därför är det troligt att det blir fler – om än mindre – räntehöjningar också efter dagens höjning på 0,5 procentenheter.

”Rörelserna är paradoxalt nog ett problem för centralbanken som inte vill se sina åtstramningar urholkas riktigt ännu”, skriver till exempel Nordea inför beskedet från Fed på onsdagskvällen svensk tid.

Långt från inflationsmålet

”Banken lär därför fortsätta att spänna de penningpolitiska musklerna och betona att de inte kommer att slappna av förrän inflationen är tillbaka vid målet”, fortsätter Nordea enligt Dagens Industri.

Målet för Fed är en inflation på två procent per år, och dit är det alltså en lång väg att gå.

Högre prognos än tidigare

Tidigare prognoser säger att räntan kommer att stiga till runt 4,6 procent 2023, uppger The New York Times. I och med att arbetsmarknadssiffrorna varit bättre än väntat och inflationen fortsatt hög kan räntan bli ännu lite högre enligt nya prognoser.

Det innebär att analytiker och investerare tror på att Fed kommer att fortsätta att höja styrräntan också nästa år, troligen två gånger med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle. Det skulle innebära en ränta på mellan 4,75 och 5 procent.

ANNONS
ANNONS

Börsen surnar på beskedet

Wall Street, som öppnade svagt uppåt, vände rakt ned efter beskedet, och när detta skrivs 20.10 på onsdagen är S&P500 ned 0,65 procent, Dow Jones 0,39 procent och tekniktunga Nasdaq minus 0,78 procent.

Läs även: Upp eller ner? Privata investerare och proffs är oense [Dagens PS]

Läs även: Tjurmarknad framöver enligt expert [Dagens PS]