Natten mot lördagen sjönk Sveriges elpriser till minusnivåer, vilket beskrivs som ”en sjuk företeelse” av en expert på området.

ANNONS

Dagens Nyheter berättar om att de svenska elpriserna under natten mot lördagen låg på minus och att prisraset tog fart redan vid 23-tiden på fredagskvällen.

Dagens PS uppmärksammade fenomenet redan på torsdagen, och det här ska alltså ses i ljuset av rekordhöga kilowattpriser under sommaren och delar av hösten i elprisområdena 3 och 4.

MISSA INTE: Så blir elpriset till jul och nyår [Dagens PS]

Under flera timmar i natt kostade elen per kilowattimme 0,02 öre på elbörsen Nordpool – totalt omvända världen från hur det har sett ut på elprismarknaden under lång tid.

Kraftig blåst drog ner elpriset

En förklaring till elprisraset är att det blåste kraftigt i natt.

Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och elmarknadsexpert, säger till DN att alla faktorer som dämpar elpriserna nu slagit in på samma gång.

Men de våldsamma kasten på elprismarknaden för inte med sig något gott, utan nu måste elproducenterna betala för att bli av med den el som produceras.

ANNONS
ANNONS

Dessutom slår det mot vindkraften och privatkunder – ingen är vinnare på det som hänt, enligt Mats Nilsson som kallar nattens minuspriser på el för ”en sjuk företeelse” där det finns anledning att fundera över ”vad som är fel” om det händer ofta.

Läs även: Därför kommer elpriset inte att rusa [Dagens PS]