Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj får tillsammans med den ”ukrainska andan” det prestigefulla priset årets person 2022 av Time Magazine. 

ANNONS

Den 26 februari 2022 invaderade Vladimir Putins Ryssland sitt grannland Ukraina. Landets president Volodymyr Zelenskyj var en komiker och tv-kändis som kommit till makten genom en populistisk valkampanj mot korruption, utan någon tidigare politisk erfarenhet. Det närmaste han kommit politiken var att han spelat president på tv.

En lättviktare, ett skämt och dessutom knarkare och nazist, enligt Kreml. Han skulle fly direkt, var bedömningen hos ryssarna.

”Jag behöver ammunition, inte skjuts”, var Volodymyr Zelenskyjs svar när USA ville evakuera honom, enligt medierapporteringen då. Huruvida han faktiskt sagt så är fortfarande oklart, men det har helt klart blivit en del av mytbildningen kring den ukrainske ledaren.

Framgångsfaktorn: ”Mod smittar”

Presidenten stannade i kvar i huvudstaden Kyiv, filmade sig själv på gatorna, mobiliserade försvaret och gjöt mod i det ukrainska folket, samtidigt som han (digitalt) var världen runt för att be om stöd och vapen från alla tänkbara allierade.

”Zelenskys framgångar som krigsledare har förlitat sig på det faktum att mod smittar. Det spred sig genom Ukrainas politiska ledning under de första dagarna av invasionen, eftersom alla insåg att presidenten hade stannat”, skriver Time.

Vår tids Churchill enligt Bush

Ryssarnas anfall slogs tillbaka, och sakta men säkert är det Ukraina som tagit över initiativet i kriget. När vi nu närmar oss nyåret så har Ukraina tagit tillbaka stora delar av sitt territorium och tillfogat den tidigare så fruktade ryska armén stora förluster.

Komikern har blivit en krigsledare som USA:s tidigare president George W Bush kallat för ”vår tids Winston Churchill”.

Time
Omslaget på Time Magazine. (Foto: Time)

 

Time Magazine följer i reportaget kring priset ”årets person 2022” med Zelenskyj på en tågresa ner till nyligen befriade Kherson, dit han bestämt sig för att åka så snabbt som möjligt efter befrielsen trots stora protester från hans livvakter. Trots risken för ryska attacker mot presidenten var det för honom viktigare att hedra och erkänna landets försvarare, och möta de som tvingats leva under ockupation.

ANNONS
ANNONS

En förändrad Zelenskyj

Det är en förändrad man som nu leder ett Ukraina som siktar på att köra ut alla ryssar ur landets territorium under nästa år.

”Det brukade finnas den här lättviktiga egenskapen hos honom. Snabba rörelser, snabba beslut, mycket prat, skämt. Nu ser du en kraftkarl. Han har tappat skådespelaren, och har förvandlats till en chef”, säger den militära rådgivaren Oleksiy Arestovych till Time.

Läs även: Zelenskyj: Ukraina kommer ta tillbaka all förlorad mark [Dagens PS]